Vrijdag 22 nov ’24 t/m Zondag 24 nov ’24
- Start 12:00
- Eindtijd 18:00
- Keilepand, Keilestraat 9F 3029 BP Rotterdam
Cultural Currency Conference 2024
The Niteshop organiseert in samenwerking met de Boekmanstichting en de Nederlandse Unesco Commissie de tweede editie van de Cultural Currency Conference. Dit jaar reflecteren we op het huidige cultuur- en medialandschap.
In navolging van de Cultural Currency Conference (CCC) 2023 en het programma Parallelle werelden en Tussenruimtes zetten we het gesprek over verschil in culturele leefwerelden voort tijdens de CCC 2024. Het vraagstuk over representatie en/of het bouwen van nieuwe infrastructuren vormt een rode draad over de drie congresdagen, waarbij het creatief kapitaal van de Culture het startpunt is.
Programma
- vrijdag 22 november: Building Futures, Building Trust
Dag 1 gaat over de waarde van cultuur in de samenleving. Voortbouwend op het vorig jaar gepresenteerde Unesco rapport (On)vervangbaar: de innovatieve kracht van de culture staan we stil bij de rol van vertrouwen (en het gebrek daaraan). Vertrouwen dat nodig is om de toekomst gezamenlijk vorm te kunnen geven. Welk effect heeft dit op cultuur en hoe kunnen financiers hier een belangrijke rol vervullen? Aan de hand van een deep-dive in de door The Niteshop ontwikkelde Campus, een keynote en gesprekken pakken we dit uit.
Sprekers: Zico Lopes, Bernt Schneiders (directeur VSB Fonds), Barbara de Greeff (directeur FCP), Özkan Gölpinar, Willem Schinkel
- zaterdag 23 november: Media & journalistiek
Met toenemende toegang tot (mis)informatie en geopolitieke spanningen zijn nieuwsmedia essentieel als betrouwbare bron. Zijn de mainstream media in staat om benodigde verandering teweeg te brengen? In gesprek met Nederlandse mediamakers en journalisten onderzoeken we wat er nodig is om volledige verhalen te vertellen.
Sprekers: Charisa Chotoe, Bob van Left Laser, Karim Amghar, Abdou Bouzerda, Bibi Fadlalla, Yvonne Zonderop
- zondag 24 november
De conferentie wordt afgesloten met een programma over best practices in het media- en ontwerpveld met een nadruk op film. Aan de hand van een aantal projecten ontleden we (toekomstige) best practices.
Met o.a.:
- Hesdy Lonwijk, de regisseur achter het laatste seizoen van de hit-serie ‘Mocro Maffia’
- Chafina Bendahman, de creatieve kracht en oprichter van het all female productiecollectief Rose Stories
In samenwerking met The Niteshop | Nederlandse Unesco Commissie | Mede mogelijk gemaakt door Gemeente Rotterdam | KeileCollectief | Nieuwe Instituut | Stimuleringsfonds Creatieve Industrie | VSB Fonds
The Niteshop vertrekt vanuit het idee dat de kennis en kunde van burgers aan de rand van de samenleving onmisbaar is in het aanpakken van transitieopgaven. Burgers weten immers waar de schoen wringt. Als ambassade van de Superdiverse stad organiseert The Niteshop dit zogeheten Fringe Kapitaal door duurzame samenwerkingen te verwezenlijken tussen instituten en een nieuwe generatie stedelingen die hun stad dagelijks transformeren. De Boekmanstichting verkent in een reeks programma’s wat de rol van een kenniscentrum voor kunst, cultuur en beleid hierin is.
Beeld
The Niteshop