Deze activiteit heeft plaatsgevonden op:
Donderdag 27 okt ’22
State of Sustainability: Jonas Staal
De gevolgen van de klimaatcrisis zijn alom voelbaar en zichtbaar. Welke rol heeft de kunst- en cultuursector hierin? Ieder jaar nodigen de Boekmanstichting en Bureau 8080 een prominent kunstenaar of denker uit om te reflecteren op deze vraag. Ditmaal is het woord aan beeldend kunstenaar Jonas Staal, wiens werk en denken zich focust op de relatie tussen kunst, propaganda en democratie.
Vraagstukken over verantwoordelijkheid in duurzaamheidskwesties blijven onderwerp van gesprek. Maakt dat de positie van de kunst- en cultuurgemeenschap daarin een uitzonderlijke? Kunstenaar Jonas Staal, medeoprichter van Training for the Future en de Court for Intergenerational Climate Crimes (CICC) betwijfelt het.
In een uitdagende en interactieve lezing neemt hij je mee in de middelen, samenwerkingen en strategieën die nodig zijn voor een leefbare toekomst. Hij nodigt kunstenaars, cultuurwerkers, beleidsmakers, activisten, politici, journalisten en onderzoekers uit om zich te mobiliseren als collectief. Het behoud van de aarde is immers niet meer dan een collectief belang. Hoe kan de rol van de kunsten in deze tijd opnieuw bevraagd worden om een politieke, economische, sociale en culturele transformatie af te dwingen? En welke stappen horen daarbij? Tijdens deze inspiratielezing reflecteren we op deze vragen.
Dit programma is onderdeel van de State of Sustainability op initiatief van de Boekmanstichting en Bureau8080, in samenwerking met Warming Up Festival en sluit aan op het State of Sustainability middagprogramma. In 2020 sprak Jan Terlouw de State of Sustainabilty-lezing uit.
Over Jonas Staal
Jonas Staal is een beeldend kunstenaar wiens werk gaat over de relatie tussen kunst, propaganda en democratie. Hij is de oprichter van de artistieke en politieke organisatie New World Summit (2012–heden). In samenwerking met Florian Malzacher co-begeleidt hij Training for the Future (2018-heden) en met advocate Radha D’Souza werkte hij aan de Court for Intergenerational Climate Crimes (CICC).
Foto door Ruben Hamelink.
Over Warming Up Festival
We Are Warming Up. Net als de rest van de wereld. Maar wat betekent dat? En, wat kunnen we doen? Tijd voor een uitgebreid festivalprogramma met muziek, kunst, talks en theater over het grootste vraagstuk van deze tijd: ons klimaat.
Warming Up Festival presenteert een vijfdaags programma in en om Tolhuistuin met verrassende voorstellingen, fijne artiesten, prikkelende gesprekken, uitdagende vergezichten en praktische workshops. Want de klimaatcrisis is hier en nu. De gevolgen voelen we nu al en zullen verergeren, maar zijn ook deels nog te voorkomen. Als we tenminste nu iets doen.
Deel je zorgen en ook je hoop. Kom langs voor nieuwe mensen, nieuwe ideeën en nieuwe energie. We Are Warming Up. Because we are warming up.