Op Prinsjesdag (15 september jl.) heeft de minister bekend gemaakt welke instellingen deel gaan uitmaken van de Culturele Basisinfrastructuur 2021-2024. We zijn bijzonder blij met de toekenning voor de Boekmanstichting en het vertrouwen dat hieruit spreekt. Dat geeft inspiratie en motivatie om met veel energie verder invulling te geven aan onze rol als onafhankelijk, landelijk kenniscentrum voor kunst, cultuur en beleid.
Die rol vervullen we in de komende vier jaar vanuit het besef dat de samenleving snel verandert. Naast al langer lopende ontwikkelingen als globalisering en digitalisering heeft dit jaar de coronacrisis onze maatschappij diepgaand beïnvloed. De cultuursector is hierdoor zwaar getroffen In ons onderzoek en overige activiteiten zullen we de komende tijd veel aandacht schenken aan de gevolgen hiervan en het bieden van perspectieven voor de toekomst.
Juist in deze turbulente tijd met de pluriforme samenleving van vandaag is het van belang de grote maatschappelijke waarde van kunst en cultuur zichtbaar te maken en te versterken. Door toekomstige trends tijdig in beeld te brengen en beleidsmakers, bestuurders, onderzoekers en professionals in de culturele sector te ondersteunen en te inspireren met informatie en kennis. Dát is en blijft onze opdracht.
Concreet willen we daartoe in de periode 2021-2024 de volgende ambities realiseren:
- Een jaarlijkse en gezaghebbende cultuurmonitor die is samengesteld vóór maar vooral ook mét het veld. We benutten daarbij het beste van de Cultuurindex en eerdere monitoren als Cultuur in Beeld en Het culturele leven, maar gaan tevens actief op zoek naar nieuwe manieren van onderzoek om de sector zo scherp en inclusief mogelijk in beeld te krijgen. Daarbij ontwikkelen we aanvullend een database waarin gecoördineerd verzamelde cultuurcijfers op verschillende schaalniveaus centraal vindbaar zullen zijn.
- Een breed gedragen, thematische kennisagenda die ondersteunend is aan de ontwikkeling van cultuurbeleid, en die op basis van kennisbehoeften richting geeft aan de uitvoering en implementatie van onderzoek binnen de cultuursector.
- Een veelstemmige bijdrage aan meningsvorming over cultuur en beleid, met inspirerende en vernieuwende activiteiten en publicaties waarin inclusie een vanzelfsprekendheid is.
- Een actuele informatie- en documentatiebank waar de vele vormen van kennis die de Boekmanstichting ontsluit op een centrale plek te vinden zijn, en die inspeelt op actuele vragen, kwesties en kennisbehoeften bij beleidsmakers en culturele organisaties.
In de uitwerking van deze ambities behouden we de veelzijdige blik op een brede waaier aan thema’s binnen de culturele sector. Tegelijkertijd kiezen we met het oog op belangrijke ontwikkelingen in de maatschappij en in de cultuursector ervoor om aan drie thema’s in het bijzonder aandacht te besteden: ‘inclusie’, ‘culturele beroepspraktijk’ en ‘duurzaamheid’. Daarnaast geven we veel prioriteit aan het inzichtelijk maken van de gevolgen van de coronapandemie en het bieden van perspectieven voor de toekomst.
Met deze ambities en activiteiten gaan we op weg naar 2023, waarin de Boekmanstichting haar 60-jarige bestaan viert. In die bijna zes decennia hebben we ons ontwikkeld tot hét onafhankelijke kenniscentrum voor kunst, cultuur en beleid in Nederland. Toekomstgericht en up-to-date. Onafhankelijk en nieuwsgierig. Met zicht op lange lijnen en het brede perspectief. Op die stevige basis bouwen we voort, maar tegelijkertijd blijven we vernieuwen om aansluiting te blijven vinden bij een wereld in verandering.
Foto Hanne van der Velde