Winnaar 5e Boekman Dissertatieprijs
Op 30 juni 2022 heeft staatssecretaris Cultuur en Media Gunay Uslu samen met NWO voorzitter Marcel Levi de 5e Boekman Dissertatieprijs uitgereikt aan Yosha Wijngaarden.
In haar proefschrift Spaces of co-working: situating innovation in the creative industries richt Wijngaarden haar blik op de locaties waar op microniveau de praktijk van de creatieve werkers zich ontwikkelt: broedplaatsen, hubs en creatieve verzamelgebouwen. Welke invloed ervaren de gebruikers van deze plaatsen op hun innovatiekracht?
Andere finalisten waren Angela Bartholomew met haar proefschrift Disruptive attitudes : artists counter the art of exhibiting in the Low Countries (1985-1991) en Kila van der Starre met haar proefschrift: Poëzie buiten het boek : de circulatie en het gebruik van poëzie.
Alle deelnemende dissertaties (ook uit voorgaande jaren) zijn opgenomen in de bibliotheekcollectie.
De jury van de 5e Boekman Dissertatieprijs bestond uit:
- Olav Velthuis (voorzitter), hoogleraar cultuursociologie en economische sociologie aan de Universiteit van Amsterdam;
- Helleke van den Braber, hoogleraar Mecenaatstudies aan de Universiteit Utrecht en universitair docent en opleidingscoördinator bij de masteropleiding ‘Kunstbeleid en Kunstbedrijf’ aan de Radboud Universiteit;
- Xandra Schutte, hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer;
- Jan Baetens, professor Culturele Studies binnen de afdeling Literatuurwetenschap aan de KU Leuven;
- Araf Ahmadali, directeur Kunst en Cultuur bij de Gemeente Amsterdam.
Over de prijs
De Boekman Dissertatieprijs voor kunst, cultuur en beleid is een gezamenlijk initiatief van de Boekmanstichting en NWO. De prijs wordt iedere drie jaar toegekend aan het beste Nederlandse promotieonderzoek over kunst, cultuur en maatschappij. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 10.000,- euro en is bedoeld om recente resultaten van wetenschappelijk onderzoek over kunst, cultuur en maatschappij onder een breed publiek bekend te maken. Daartoe besteedt het tijdschrift Boekman het jaar volgend op de uitreiking aandacht aan het onderwerp van de winnende dissertatie.
De prijs is vernoemd naar Emanuel Boekman, die op 6 juni 1939 als eerste in Nederland promoveerde op de relatie tussen overheid en kunst.