Op onderwerp

Zoeken

Per maand

Cultuurnieuws

Radio Veronica in museum

31 augustus 2016

Vandaag opent oud-Veronica-dj Lex Harding in Nijkerk een museum dat de opkomst, het succes en het gedwongen einde van radiozender Veronica belicht. Het museum krijgt de naam 192Museum. Het getal slaat op de eerste golflengte waarop de radiozender zijn programma's uitzond. Het is 42 jaar geleden dat Radio veronica moets stoppen met uitzenden vanaf zee.

De tentoonstelling is verdeeld over een aantal kamers met thema's als Summer of Love, De gouden jaren van de Nederlandse popmuziek, de Top 40 en de actie "Veronica blijft, als u dat wilt", die er uiteindelijk toe leidde dat Veronica een publieke omroep werd. De tentoonstelling bestaat onder meer uit radiostudio's met originele apparatuur, gouden platen, posters en T-shirts. Ook is er een portrettengalerij van alle presentatoren en dj's. In een aparte ruimte komen ook andere zeezenders aan bod, zoals Mi Amigo, Caroline en Radio Noordzee. Bron: NOS Nu.nl

39e editie van de Uitmarkt trekt half miljoen bezoekers

30 augustus 2016

De 39e editie van de Uitmarkt in Amsterdam is bezocht door ruim een half miljoen mensen. Afgelopen weekend kregen mensen een voorproefje van het nieuwe culturele seizoen in Nederland, met meer dan 350 gratis optredens. 

In 2017 wordt de jubileumeditie gehouden rond het Muziekgebouw aan 't IJ, NEMO, het Marineterrein en het Scheepvaartmuseum. De daaropvolgende jaren vindt het evenement steeds op een andere locatie in de hoofdstad plaats. 

Onlangs werd bekend dat de Stichting Uitmarkt geen subsidie krijgt vanuit het gemeentelijke Kunstenplan voor 2017-2020. 

 Algemeen Dagblad

Nu.nl

Regionale omroepen willen niet samen

30 augustus 2016

Staatssecretaris Sander Dekker van OCW wilde de 13 regionale omroepen samenvoegen in een landelijke Regionale Publieke Omroep. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de taken van alle regionale omroepen in de wet verankerd werden en dat de omroepen met de RPO een gezamenlijk bestuur zouden krijgen.

De omroepen wilden een goede wettelijke garantie voor hun redactionele onafhankelijkheid, maar dat bleek niet mogelijk. Dekker stelde voor dat de omroepen zouden veranderen in stichtingen, maar dat zien de omroepen niet zitten. Acht zenders wezen de oprichting van de landelijke Regionale Publieke Omroep af, vijf zijn voor. BNR meldt dat op basis van bronnen binnen de directies van regionale omroepen.

BNR

Parool

Collectie van musea in gebarentaal

30 augustus 2016

Negen musea uit Amsterdam gaan dove mensen uitleg geven in hun eigen taal. 

Het volgen van een audiotour of een gids in musea is voor dove mensen zonder gids erg lastig. De bordjes in musea geven niet voldoende informatie om een goed beeld te krijgen van de collectie. Gebarentaal kent een eigen woordenschat en grammatica en een rondleiding in die taal bevordert de toegankelijkheid van de collectie voor doven en slechthorenden.

Naast initiatiefnemer Foam zijn de deelnemende musea: het Rijksmuseum, het Tropenmuseum, filmmuseum EYE, het Van Gogh Museum, de Hermitage, het Stedelijk Museum en het Joods Cultureel Kwartier. Ook de Nieuwe Kerk verzorgt rondleidingen in gebarentaal.

Het project Musea in Gebaren wordt woensdagavond formeel gelanceerd. Parool Doof.nl Goededoelen.nl NOS

Ruim kwart miljoen bezoekers voor de Parade in 2016

29 augustus 2016

Het rondtrekkende theaterfestival de Parade trok dit jaar 273.000 bezoekers aan.

De optredens in Amsterdam trokken met net geen 100.000 bezoekers de meeste belangstellenden.

In totaal speelden waren er deze zomer 88 verschillende theater-, dans- en muziekvoorstellingen te zien op het rondreizende festival. Er stonden nog eens 26 verschillende voorstellingen voor kinderen en 49 bandjes op het programma. Nu.nl  Parool

Conjunctuurwijzer Kunsten: groei en krimp

29 augustus 2016

In de Conjunctuurwijzer Kunsten blikken musea, poppodia, schouwburgen en concertgebouwen terug en schetsen hun toekomstverwachtingen. De Conjunctuurwijzer Kunsten wil een actuele aanvulling zijn op jaaroverzichten van de eigen brancheorganisaties en de Cultuurindex Nederland.

Ongeveer de helft van alle kunstinstellingen zag de eerste helft van dit jaar meer publiek dan vorig jaar, ook verwachten ze dat de groei het komend half jaar zal aanhouden. Tegelijkertijd zijn er ook zorgen; door minder subsidies vanuit de overheid is er ook minder ruimte voor investeringen in kwaliteit, programma en collectie.

Een minderheid van de instellingen heeft het afgelopen half jaar moeten inkrimpen en voorziet verdere teruggang. Vooral onder musea heeft bijna een vijfde van de instellingen het afgelopen half jaar een vermindering geconstateerd: minder publiek, inkomsten, omvang collectie, kwaliteit van tentoonstellingen, samenwerking, bereik van kinderen en jongeren. Bij de poppodia, popfestivals, schouwburgen en concertzalen rapporteerde ongeveer tien procent krimp van de bezoekersaantallen.

NRC

ABN AMRO

Conjunctuurenquête kunsten

NOS: vooral twintigers kopen vinyl

25 augustus 2016

Het gaat goed met de verkoop van lp's. Volgens de NVPI, die de verkoopcijfers bijhoudt, werden er vorig jaar 650.000 lp's verkocht. In 2014 was dat nog minder dan de helft van dat aantal. Vooral onder jongeren van 20 tot en met 30 jaar doen de platen het goed, blijkt uit onderzoek van NOS op 3. Sterker nog: de grootste groep lp-kopers is in de 20.

NOS vroeg bijna 400 lp-kopers waarom zij vinyl kopen. Ze vertelden dat lp’s de luisterervaring bijzonderder maken, dat ze de platen graag verzamelen en ze lp’s hele mooie producten vinden. Bijna 1 op de 10 twintigers die lp’s kopen, draait helemaal nooit een plaat. En iets meer dan drie procent van de kopers heeft niet eens een platenspeler tot zijn beschikking. Lees verder

Museumdirecteur Wieringa naar Qatar

25 augustus 2016

Kees Wieringa, directeur van Museum Kranenburgh in Bergen (NH), wisselt zijn functie in voor een betrekking in het Sheikh Faisal Bin Qassim Al-Thani Museum in Qatar. Het museum is privébezit van sjeik Faisal Bin Qassim, lid van de heersende Al Thani-familie.

Wieringa beseft dat zijn toekomst onzeker is in de Golfregio, met musea die eigendom zijn van eigenzinnige sjeiks en emirs. Collega-directeur Michael Huijser van het Scheepvaartmuseum in Amsterdam moest twee jaar geleden plots het veld ruimen als directeur van een kunsthal in Abu Dhabi.Bron: de Volkskrant

Shula Rijxman nieuwe voorzitter NPO

24 augustus 2016

Shula Rijxman is benoemd tot de nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Daarmee volgt zij Henk Hagoort op die na acht jaar vertrekt. Shula Rijxman was de afgelopen vijf jaar bestuurder van de NPO met radio, televisie en marketing in haar portefeuille.

Hoge servicekosten bij evenementen onderzocht

24 augustus 2016

Consumenten betalen gemiddeld zo’n 10 procent aan extra kosten als ze een concert, musical of theatervoorstelling boeken. De Consumentenbond wil dat ticketverkopers alle niet-vermijdbare kosten in de ticketprijs opnemen.

De Consumentenbond bekeek de bijkomende kosten voor 50 evenementen bij 17 aanbieders en vroeg een panel naar hun ervaringen met evenemententickets. Bij de 3 bekende officiële ticketbureaus in Nederland, Eventim, Ticketmaster en Ticketpoint, wisselt de hoogte van de servicekosten per evenement. Consumenten zijn bij Eventim de ene keer €3, de andere keer bijna €7 extra kwijt per kaartje. Doorverkopers berekenen hun servicekosten vaak per bestelling. Zo betalen consumenten bij TicketTribune en Onlineticketshop €15 extra ongeacht het aantal kaartjes. Zeker bij voordelige kaartjes kunnen de extra kosten relatief hoog uitvallen.

Het artikel over evenemententickets (pdf voor leden) staat in de Consumentengids van september.

NPO start soort Netflix

23 augustus 2016

De NPO gaat de site Uitzending Gemist vernieuwen en zich meer richten op on demand video. Het nieuwe platform, NPO Gestart, moet een soort Netflix voor programma's van de publieke omroep worden, waarbij je op basis van je voorkeuren nieuwe programma's krijgt aangeraden. De upgrade van de site NPO.nl en de bijbehorende app staat gepland in het voorjaar van 2017.

Groninger Museum gratis voor jongeren

17 augustus 2016

Met ingang van 1 september 2016 kunnen alle kinderen en jongeren tot en met 18 jaar en studenten die in Groningen een mbo-, hbo- of universitaire studie volgen gratis naar het Groninger Museum. De nieuwe regeling past bij een van de speerpunten van de culturele instelling: educatie. Daarnaast wil het museum de algemene ontwikkeling van jonge mensen bevorderen.

De regeling is mede mogelijk gemaakt door het Akkoord van Groningen, een samenwerking tussen de gemeente, Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool Groningen en UMCG, de provincie en de onderwijsinstellingen Alfa-college en Noorderpoort.

Positief advies voor Theater Utrecht en Framer Framed

15 augustus 2016

De Raad voor Cultuur adviseert minister Bussemaker nog twee instellingen op te nemen in de Culturele Basisinfrastructuur 2017-2020 (BIS): Theater Utrecht en presentatie-instelling Framer Framed. In het advies over de BIS dat de raad in mei heeft uitgebracht, bleven twee plekken onbezet: één plek voor een presentatie-instelling en één voor een middelgroot theatergezelschap. De minister stelde vervolgens deze plekken opnieuw open, waarna er in totaal acht subsidieaanvragen zijn ingediend: zeven voor een presentatie-instelling en één voor theater.
Theater Utrecht diende voor de tweede keer een aanvraag in. In mei kreeg Theater Utrecht een positieve beoordeling maar toch een negatief advies vanwege het niet halen van de eigen inkomstennorm. De Raad stelt nu dit te wijten aan de transitie van de Utrechtse Spelen naar Theater Utrecht en geeft - onder meer in het belang van een goede geografische spreiding - een positief advies.
Persbericht

Subsidies voor literaire festivals en organisaties

15 augustus 2016

Het Nederlands Letterenfonds verleent aan vijf landelijke festivals en drie literair-educatieve organisaties een meerjarige subsidie voor de periode 2017-2020. De festivals Crossing Border (€ 160.000), Literatuurhuis Utrecht (€ 160.000), Poetry International (€ 210.000), Wintertuin (€ 110.000) en Writers Unlimited (€ 160.000) ontvangen een manifestatie-subsidie van het Nederlands Letterenfonds; Poëziepaleis (€ 77.000), Passionate Bulkboek (€ 210.000) en School der Poëzie (€ 77.000) ontvangen een literaire educatie-subsidie. In totaal werden er elf aanvragen ingediend. Het beschikbare budget voor de festivals en literair-educatieve organisaties bedraagt € 1.164.000 per jaar, voor een periode van vier jaar.
Persbericht

130.000 bezoekers Deventer Boekenmarkt

8 augustus 2016

Ongeveer 130.000 bezoekers zijn zondag 7 augustus naar de 28ste editie van de Deventer Boekenmarkt gekomen, evenveel als vorig jaar. De Deventer Boekenmarkt is de grootste boekenmarkt van Europa, met over een lengte van zes kilometer 878 kramen van boekhandelaren en antiquariaten. Ook was er een speciale vinylbeurs.

Subsidietoekenningen Fonds Podiumkunsten bekend

2 augustus 2016

Het Fonds Podiumkunsten verstrekt vanaf 2017 aan 84 instellingen een meerjarige activiteitensubsidie. Er waren 212 aanvragen. 28 van de 84 instellingen ontvingen niet eerder een meerjarige activiteitensubsidie. Nieuwe instromers zijn onder andere Backbone/Alida Dors, Urban Myth, Via Berlin, Marjolijn van Heemstra, Artvark Saxophone Quartet en Le Guess Who?

Van 56 instellingen wordt de meerjarige subsidie gecontinueerd, 23 keren niet terug in deze regeling. Een deel hiervan, waaronder bekende instellingen als Orkater, Korzo, Noorderslag en Beumer&Drost, krijgt een positief advies, maar kan niet binnen het beschikbare budget worden gefinancierd.

Het beschikbare budget (26.850.000 euro) werd ruim twee keer overvraagd, bij de festivals zelfs vier keer. De aanvragers werden beoordeeld op de volgende criteria: artistieke kwaliteit, ondernemerschap, pluriformiteit en geografische spreiding. Voor festivals en concoursen geldt nog een vijfde criterium: bijdrage aan de ontwikkeling van de podiumkunsten. Vijf adviescommissies van het Fonds Podiumkunsten beoordeelden aan de hand van deze criteria de aanvragen per discipline: muziek, dans, theater, muziektheater en festivals.

Zie theaterkrant.nl voor reacties

Toekenningen vierjarige subsidies AFK bekend

1 augustus 2016

Het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) heeft de toekenningen van de vierjarige subsidies bekend gemaakt, als onderdeel van het Kunstenplan 2017-2020. Het AFK behandelde in totaal 219 subsidieaanvragen binnen verschillende disciplines - theater, dans, erfgoed, muziek, BFNA, letteren, film en cultuureducatie. 130 van deze aanvragen zijn toegekend.

Een derde van de toekenningen zijn culturele organisaties die nog geen deel uitmaken van het Kunstenplan 2013-2016. Binnen het hoge aantal aanvragen - ruim 30 procent meer dan vóór de lopende periode - is het beschikbare budget fors overtekend: er is ruim 40 miljoen euro aangevraagd, op een budget van 21,4 miljoen euro. 23 van de in totaal 108 organisaties die deel uitmaken van het Kunstenplan 2013-2016, verliezen hun subsidie. De bijna 80 procent wiens aanvraag opnieuw is gehonoreerd voor het Kunstenplan, ziet zijn subsidiebedrag met 17 procent toenemen.

De adviescommissies baseerden zich bij hun werk op de volgende beoordelingscriteria: artistieke kwaliteit, zakelijke kwaliteit, publieksbereik en belang voor de stad. Over de hele linie is gekozen voor culturele organisaties die in beweging blijven en inspelen op de veranderende wereld om hen heen, de stad in het bijzonder.