Thematisch onderzoek
De nieuwe cultuurmonitor zal gegevens ontsluiten en analyseren over verschillende culturele sectoren en kernthema’s (zie hier), en over belangrijke overkoepelende vraagstukken in beleid en praktijk. Hoe we dit moeten doen, onderzoeken we aan de hand van een aantal onderwerpen in dit pilotproject.
Het is niet mogelijk meteen alle inhoudelijke, functionele en organisatorische aspecten van de monitor te ontwikkelen. In plaats daarvan testen we het ontwerp van de monitor via zogenaamde use cases. Use cases bevinden zich op het grensvlak van vooronderzoek en functioneel ontwerp en helpen de breedte en functionaliteit van de monitor vast te stellen. Ze helpen ons ook de gewenste toepasbaarheid van de monitor te beschrijven vanuit het perspectief van gebruikers. Zo kunnen we testen of de methodiek die we gebruiken ook echt werkt.
We werken nu aan de volgende drie use cases: Regionale oriëntatie in het cultuurbestel; Organiserend vermogen in de culturele ketens; Cultuurparticipatie. De selectie van deze thema’s is gebaseerd op de gewenste functionaliteit van de monitor, de actuele kennisvragen die zijn geïdentificeerd in eerdere gesprekken met potentiële gebruikers van de monitor voor de Staat van Cultuur (Boekmanstichting, 2019) en in Het culturele leven (SCP, 2019) en natuurlijk de beschikbaarheid en kwaliteit van expertise en data.
Elke case stelt één of meerdere onderwerpen, functionaliteitseisen en gebruikersgroepen van de monitor centraal. Samen helpen ze ons een monitor te ontwikkelen die een brug kan slaan tussen longitudinale gegevens en actuele vraagstukken, en die samenwerking en datadeling stimuleert.
Hoe kan de monitor thematisch onderzoek faciliteren? Welke indicatoren, gegevens en methoden hebben we daarvoor nodig? En is het is eigenlijk wel mogelijk om met de monitor goed inzicht in complexe vraagstukken te bieden, of moeten we ons beperken tot het verschaffen van informatie? Om dit alles uit te zoeken organiseren we individuele gesprekken en focusgroepgesprekken, en we experimenteren met een beperkt aantal datasets en indicatoren. Samen met de de dataspecialisten van a bit of a data agency bekijken we vervolgens hoe we in de komende jaren de gegevens en inzichten uit de drie use cases het beste kunnen structureren en presenteren, bijvoorbeeld met behulp van datavisualisaties. Dit doen we dit jaar voor drie onderwerpen binnen de use cases: de ruimtelijke spreiding; geldstromen in de culturele keten; digitale cultuurdeelname. De resultaten publiceren we aan het eind van dit jaar op de nieuwe website en zullen worden getest met gebruikersgroepen.
Ga naar:
Notes
Ga naar: