Deze verkenning wil een beeld schetsen van wat we wel en wat we nog niet weten over de arbeidsmarktpositie van zzp’ers in de culturele en creatieve sector. Die behoefte werd al in 2016 door de Raad voor Cultuur en SER verwoord en is sindsdien – zeker na de Coronacrisis vanaf 2020 en de recente inflatietrends – steeds urgenter geworden.
Hoeveel zelfstandigen werken er en in welke sectoren, wat doen ze (binnen en buiten de sector) en wat verdienen ze, voor wie betekent werken in de sector de hoofdmoot van het inkomen, voor wie een bijverdienste, hoe verhoudt zich dat tot het buitenland, etc.? Deze en nog meer vragen worden regelmatig onderzocht, door beleidsonderzoekers, door wetenschappers, door statistici van CBS en andere instanties in binnen- en buitenland. Doel van deze verkenning is om de informatie uit deze onderzoeken samen te brengen en zo inzicht te geven in wat we al wel weten en wat (nog) niet. Dit resulteert in een aanzet voor een onderzoeksagenda en een methodiek om die agenda op te halen (via een eigen surveypanel). Dit is gegrondvest in de behoefte aan een geharmoniseerde aanpak van onderzoek.
Gedurende het project is steeds nieuwe literatuur en documentatie gevonden, gelezen en verwerkt gezet. Tips voor nieuwe studies werden verkregen in een serie gesprekken met experts op de thema’s. Gestart werd met gesprekken met vertegenwoordigers van de organisaties die samen met de Boekmanstichting deze verkenning hebben ingezet en begeleid: Platform ACCT, de Creatieve Coalitie, Kunstenbond, OCW en de Boekmanstichting zelf.