In 1978 werd de grote gymzaal van de Turnhallen dichtbij de Koekjesbrug verbouwd tot een theaterzaal en een foyer. Sindsdien is Jeugdtheater de Krakeling - het eerste jeugdtheater in Nederland - een begrip in Amsterdam en hebben honderdduizenden schoolkinderen, kinderen met hun ouders en jongeren duizenden voorstellingen in De Krakeling kunnen bezoeken.
Hoe komt Jeugdtheater de Krakeling aan haar naam? Wie is toch Hans Snoek die het theater heeft opgericht? Welke voorstellingen waren er te zien? Hoe zag de zaal er vroeger uit? Welke winden hebben er gewaaid in De Krakeling? Waar staat het theater nu en waar staat Jeugdtheater de Krakeling in de toekomst?
Voor iedereen die er als kind al kwam en er nog steeds komt met of zonder zijn kinderen, presenteren Jeugdtheater de Krakeling en de Stichting Boekmanstudies het boek Theater om op te eten! 25 jaar Jeugdtheater De Krakeling.
Over de auteurs
Mieke de Waal is beeldend kunstenaar en cultureel antropoloog, en schrijft incidenteel in opdracht. Op het gebied van theater schreef zij eerder þ op initiatief van de Boekmanstichting – Een kwart eeuw kinderen in Nederland. Publieksverkenning in opdracht van theatergroep Wederzijds (1996) en Theater de Engelenbak: 25 jaar een theater om lief te hebben (2000).
Karin Wilschut studeerde Culturele Studies aan de UvA en is nu werkzaam als klarinettist/saxofonist bij uiteenlopende theaterproducties (musicals, kleinkunstprogrammaþs, jeugdtheatergezelschappen). Eerder schreef zij in opdracht van de Boekmanstichting een rapport omtrent de betrekkingen op het gebied van kunst- en cultuurbeleid tussen de Amsterdamse deelgemeenten en de centrale stad (2001).