Boekmanstichting Kenniscentrum voor kunst, cultuur en beleid

Home » Lezing inclusiviteit en uitreiking BNG Bank Cultuurparticipatieprijs

Deze activiteit heeft plaatsgevonden op:

Donderdag 28 jun ’18

Lezing inclusiviteit en uitreiking BNG Bank Cultuurparticipatieprijs

In deze derde lezing in de reeks inclusiviteit is het woord aan Ronald Kox (LKCA). Kox verhaalt over een inclusieve aanpak voor cultuureducatie en cultuurparticipatie. Aansluitend wordt de BNG Bank Cultuurparticipatieprijs uitgereikt (€ 15.000) aan de gemeente die zich het meest onderscheidt op het gebied van cultuurparticipatie. Met projecten, organisaties of initiatieven die een bijzondere of stimulerende rol vervullen.

Marielle Hendriks, directeur Boekmanstichting, reikt het nieuwe nummer van tijdschrift Boekman uit.
In dit themanummer Boekman 115 wordt gekeken naar de mogelijkheden van een inclusief cultuurbestel.

 

BNG Bank Cultuurparticipatieprijs
In de maand juni staat cultuurparticipatie in de spotlights tijdens de campagne ‘iktoon – kunst van iedereen’. Dit jaar is er extra aandacht voor gemeenten die actieve kunstbeoefening hoog in het vaandel hebben door middel van de BNG Bank Cultuurparticipatieprijs. Deze prijs wordt uitgereikt aan de gemeente die in zowel beleid als uitvoering een stimulerende rol vervult. Juryvoorzitter Wim Hillenaar (burgemeester van Cuijk) zal de inzendingen van de genomineerden toelichten en de prijs aan de winnende gemeente uitreiken.
Alle inzendingen BNG Cultuurparticipatieprijs

De genomineerde gemeenten zijn: Assen, Lisse, Meierijstad, Steenbergen en Zwolle.

Hoe bied je iedereen toegang tot cultuur? 
Hoe bereiken we inclusiviteit in cultuureducatie en cultuurparticipatie, met maximale kansen voor kinderen en jongeren om zich te ontplooien en ontwikkelen? Ronald Kox (LKCA) pleit ervoor om cultuureducatie volledig in het onderwijs onder te brengen; zowel qua inhoud en vorm als voorziening. Gemeenten zijn een belangrijke speler in de uitvoering van cultuureducatie. Hoe kunnen zij dit vormgeven, rekening houdend met hun eigen gemeentelijke dynamiek en infrastructuur?

Ronald Kox gaat in gesprek met zeer diverse gemeenten; Maastricht, Rotterdam en Opsterland. Zij komen aan het woord over kansen en bedreigingen voor een inclusieve aanpak voor cultuureducatie.

De gemeente Utrecht en de Utrechtse culturele makers die zich verenigingen in PACT Utrecht (gericht op inclusiviteit) bieden deze dag het platform.

Ronald Kox (1967) is Hoofd Cultuureducatie bij het LKCA. Hij is intensief betrokken bij de landelijke curriculumdiscussie Curriculum.nu en internationale projecten als Europe in Perspective, waarin een trainingsprogramma wordt ontwikkeld om diversiteit onder de aandacht te brengen met behulp van kunsteducatie. Hij is auteur van de Visie op Cultuureducatie in het Funderend Onderwijs (2015) en nauw betrokken geweest bij de handreiking Basis voor Cultuureducatie (2016). Hij geeft regelmatig presentaties en workshops over een integrale visie op cultuureducatie en het onderwijs.

Simone de Milde – beleidsmedewerker Opsterland

Andrea Svedlin – beleidsmedewerker Rotterdam

Paul Lambrechts – Beleidsmedewerker Maastricht

Programma:

15.30 uur Inloop
16.00 – 16.15 uur Start programma, welkom en opening door Hans van Soelen, Hoofd culturele zaken van de gemeente Utrecht (uitreiking tijdschrift Boekman 115, door Mariëlle Hendriks)
16.15 – 17.00 uur Introductie thema door Ronald Kox van het LKCA, tevens auteur van het artikel Inclusieve aanpak voor cultuureducatie in het tijdschrift en gesprek met de uitgenodigde gemeenten: Opsterland, Maastricht en Rotterdam.
17.00 – 17.15 uur Optreden Mart Hillen, fingerstyle gitarist
17.15 – 17.40 uur Uitreiking BNG Bank Cultuurparticipatieprijs aan één van de genomineerde gemeenten Assen, Lisse, Meierijstad, Steenbergen en Zwolle. Meer informatie over de nominaties kunt u hier vinden.
17.40 – 18.30 uur Afsluitende borrel

Datum: donderdag 28 juni 2018
Tijd: 16.00 uur
Locatie: Het Huis Utrecht – Theaterzaal
Adres: Boorstraat 107, 3513 SE Utrecht
Toegang: Gratis toegang, maar aanmelden is noodzakelijk.

 

Partners & subsidiënten