Sinds 2018 is de Boekmanstichting verantwoordelijk voor het dagelijkse management van het Compendium of Cultural Policies and Trends, een internationaal cultuurbeleid platform. Binnen de Boekmanstichting heeft het ‘Compendium Service Provider Team’ — bestaande uit een projectmanager en een content- en communicatie coördinator — belangrijke ontwikkelingen doorgevoerd, zoals de herontwikkeling van de website van het Compendium.
Vanwege het internationale karakter van het Compendium en de verschillende stakeholders in Europa, is besloten om de rol van ‘Service Provider’ eens in de zoveel jaar te laten rouleren. Daarom zal de Boekmanstichting per januari 2021 het management en de coördinatie van het Compendium overdragen aan de Kulturpolitische Gesellschaft e.V. (KuPoGe), het Duitse kennisinstituut voor cultuurbeleid. Naast het beheren en updaten van de informatie over cultuurbeleid op culturalpolicies.net, gaat KuPoGe zich richten op wetenschappelijk onderzoek, online overzichten en het opstarten van nieuwe activiteiten zoals digitale sessies over cultuurbeleid.
Achtergrond
Het Compendium of Cultural Policies and Trends is opgericht in de jaren negentig door de Raad van Europa in samenwerking met het European Institute for Comparative Cultural Research (ERICarts). Inmiddels is het Compendium een vereniging met meerdere stakeholders, bestaande uit onderzoeksinstituten, nationale ministeries van cultuur en andere Europese verenigingen. De landen die als lid zijn aangesloten bij de vereniging zijn België, Bulgarije, Cyprus, Estland, Finland, Frankrijk, Georgië, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Malta, Nederland, Oostenrijk, Roemenië en Zwitserland.
Met de financiële steun van de leden onderhoudt het Compendium het platform culturalpolicies.net, waar cultuurbeleid en gerelateerde ontwikkelingen worden gemonitord voor verschillende Europese landen. De kern van het platform is de Compendium database met vergelijkbare landen profielen die worden samengesteld en geüpdatet door onafhankelijke cultuurbeleid experts. De experts van het Compendium en hun collectieve kennis zijn dan ook cruciaal voor het bestaan van dit unieke informatieplatform.
Het Compendium vertaalt de landen profielen ook naar vergelijkbare tabellen die trends aanduiden en op hun beurt Europees cultuurbeleid informeren. Ook speelt het Compendium in op actuele culturele ontwikkelingen (waarvan COVID-19 een recent voorbeeld is) en plaatst deze in een sociale en politieke context die relevant is voor zowel onderzoekers als beleidsmakers.
Voor mee informatie of vragen kunt u contact opnemen met office@culturalpolicies.net.