Kick-off Poppunt Gelderland
Op maandagavond 18 februari vond de aftrap van het Poppunt Gelderland plaats in Luxor Live te Arnhem. Het Poppunt Gelderland is een initiatief van de poppodia Gigant (Apeldoorn), Luxor Live (Arnhem) en Doornroosje (Nijmegen) in samenwerking met onder andere de provincie Gelderland, verschillende gemeenten, Cultuur Oost en Popsport. Deze avond stond geheel in het teken van elkaar ondersteunen, en uiteraard speelde ook de popmuziek een centrale rol.
Een van de mogelijkheden van de Regionale Cultuurindex is een ijkpunt te vormen voor initiatieven als het Poppunt Gelderland. In dit project zal onder andere de huidige stand van zaken in de Gelderse popmuziek in kaart worden gebracht, ‘denk bijvoorbeeld aan het aantal Gelderse acts dat deelneemt aan festivals als Eurosonic-Noorderslag, Amsterdam Dance Event of de Popronde en aan het aantal podia en uitvoeringen dat Gelderland momenteel telt in de Cultuurindex’ (Loeffen 2018, 5). Het uiteindelijke doel is om de kansen van het muzikale talent in de provincie te maximaliseren door ontmoeting en samenwerking in de Gelderse popmuziek te stimuleren. Tijdens de presentatie wordt dit direct in de praktijk gebracht.
Aan de goedgevulde zaal te zien is de belangstelling voor het Poppunt groot: zo’n 300 mensen uit het Gelderse culturele landschap zijn naar Arnhem gekomen om te horen wat dit Poppunt nou precies in gaat houden. Gelukkig komt men snel ter zake en vertelt Imke Loeffen, de talentmakelaar voor de regio Arnhem, waar zij en haar collega’s zich voor zullen inzetten. De kerntaak van het Poppunt is om initiatieven en muzikanten aan elkaar te koppelen en om op die manier Gelderse popmuzikanten op een transparante, eenvoudige wijze verder te helpen in hun carrière. Dit willen zij bereiken door het huidige muziekveld in kaart te brengen en hierbinnen een netwerk op te bouwen. Zo kunnen muzikanten gesteund kunnen worden door professionals uit het veld. De talentmakelaars kunnen een vraag vanuit muzikanten gericht doorzetten naar een relevante professional: een band wil bijvoorbeeld een single opnemen en zoekt daarvoor een opnamestudio en vormgever. Het Poppunt is er dan om de muzikanten te verbinden aan die professionals die voor hen ook echt iets kunnen betekeken. Maar het Poppunt is niet alleen gunstig voor muzikanten: het is ook in het leven geroepen zodat organisatoren weten waar zij aan kunnen kloppen als zij muzikanten zoeken die bij hun evenement passen. Dit zou vervolgens moeten uitmonden in een gunstiger cultureel klimaat en een verlevendiging van Gelderland, zoals ook te lezen valt in het projectplan.
Nadat de Gedeputeerde van de Provincie Gelderland, Josan Meijers, het Poppunt officieel geopend had verklaard, was het tijd voor de rest van het programma. Presentatrice Angela Verkuijlen beloofde een afwisselend programma met veel sprekers én veel muziek, en daarmee schetste zij een passend beeld voor het anderhalve uur dat volgde.
Van americana ging het naar een panel over bestaande initiatieven om muzikanten verder te helpen, om vervolgens weer door te gaan naar het optreden van electro-belofte Just Big Hills. Verkuijlen haaste zich terug naar de panel-bank, waar nu een muzikantenpanel uit de doeken deed hoe hun beroepspraktijk baat zou kunnen hebben bij het Poppunt. Zo werd de verdere avond ingevuld met een afwisseling van muziekoptredens en panels: van freestyle hiphop op een van Luxors prachtige podia, naar de bank met daarop nu een panel van ‘afnemers’ van cultuur: denk hierbij aan programmamakers en programmeurs. De avond werd afgesloten door de Nijmeegse band Waltzburg. Snel daarna werd er volop genetwerkt, waaruit duidelijk werd dat de aanwezigen elkaar helemaal niet zo vaak treffen als gedacht werd. Ontmoeting en samenwerking: precies wat het ambitieuze Poppunt poogt te realiseren de komende jaren, van lokaal tot nationaal en zelfs internationaal niveau.
Verder lezen?
Op www.poppuntgelderland.nl is meer informatie te vinden.