Boekmanstichting Kenniscentrum voor kunst, cultuur en beleid

Home » Actualiteit » Verslagen » Leestip: starten in een creatieve loopbaan

Leestip: starten in een creatieve loopbaan

De Brabandere, A. en J. De Boe (coord.) (2014)
Starten in een creatieve loopbaan.
Brussel/Leuven: PVCB-Smart/LannooCampus, 360 p.
Signatuur bibliotheek: 14-043

De vraag wanneer iemand zich kunstenaar mag noemen, is lastig te beantwoorden. Er zijn geen voorwaarden, geen eisen. Hier vloeit de vraag uit voort: hoe wordt men dan kunstenaar? Het pad kan op veel verschillende manier worden bewandeld, maar niet zonder risico’s. Dat blijkt uit deze publicatie van het Studiebureau van de Professionele Vereniging voor Creatieve beroepen (PVCB) – Smart, in de reeks De Creatieve Beroepen.

Meerdere auteurs behandelen uiteenlopende aspecten van de weg naar het kunstenaarschap. De auteurs zijn werkzaam op universiteiten of anderszins deskundig, en afkomstig uit Nederland, België en Frankrijk. Om te beginnen is er aandacht voor de vraag hoe de wens om kunstenaar te worden ontstaat en met welk vooruitzicht of welke motivatie de keuze wordt onderbouwd. Vaak is er sprake van een ‘roeping’ die zich al vroeg manifesteert. Al is dit een van de romantische mythes die circuleren… Het aanmelden bij een kunstopleiding kan de eerste stap betekenen. Deze neemt het op zich een kunststudent te begeleiden en voor te bereiden op de beroepspraktijk. Er zijn echter vele andere niet geïnstitutionaliseerde sluipwegen waarop iemand op vroege of op late leeftijd in de kunstsector kan belanden. Ook wordt het belang van (levenslange)zelfstudie toegelicht.

Veel factoren hebben invloed op het vormen van een toekomst als kunstenaar, zowel talent en karakter als milieu en netwerk, en misschien ook geluk. De auteurs laten zien op welke manier de Vlaamse overheid beginnende kunstenaars ondersteunt en welke organisaties daaraan bijdragen. De artikelen geven een uitvoerig beeld van de weerstand en steun op het pad van een beginnende kunstenaar, met een mooie balans tussen theorie en praktijk. Het wemelt van de interessante details en verbanden, maar open deuren worden niet geschuwd. Bovendien vallen de auteurs onnodig in herhaling. Maar wegens de overlapping binnen de thema’s was dit wellicht moeilijk te voorkomen. Treffend zijn de citaten van de kunstenaars. Zo werpt fotograaf Nick Hannes helder licht op zijn weg naar het kunstenaarschap.

Bekijk meer: Verslagen

Partners & subsidiënten