Boekmanstichting Kenniscentrum voor kunst, cultuur en beleid

Home » Thema’s » Culturele arbeidsmarkt

Thema Boekmanstichting

Culturele arbeidsmarkt

Gerelateerde content

Literatuur uit de catalogus

Precaire praktijken : kunstenaars en cultuurwerkers over de realiteit van het precaire leven

Eckenhaussen, S., Bartijn, K., ... [et al.], Platform BK

De essays in deze serie zijn geschreven door kunstenaars en cultuurwerkers. Zij reflecteren op de precariteit van hun eigen werk en leven. Door het niet te hebben over algemene theorie, maar concrete levenservaring, biedt deze bundel de mogelijkheid om op een nieuwe manier, vanuit de crisis, over precariteit te denken. De verschillende essays hebben heel andere invalshoeken, maar gaan uiteindelijk allemaal over over samen niet-precair, of tenminste minder precair zijn.

bezoek catalogus
2022

Inkomens en verdienvermogen in creatieve sectoren

Loots, E., Witteloostuijn, A. van

Wat weten we over inkomens van werkenden in creatieve sectoren in Nederland? Dat ze doorsnee laag zijn, lager dan inkomens in andere sectoren. Dat was zo voor de pandemie, tijdens de pandemie, en blijft wellicht zo na de pandemie. Inkomens worden al langer gemonitord, maar zelden verklaard. In dit rapport staan drie onderzoeksvragen centraal: Wat zijn de feiten over de inkomstenpositie en het verdienvermogen van de creatieve sectoren, en hoe kunnen we die interpreteren? Welke oorzaken liggen aan de basis van de verschillen in inkomens en het verdienvermogen van werkenden in de creatieve sectoren? Wat zijn (vernieuwende) manieren om de inkomenspositie van werkenden in de sector te versterken? Wat maakt ze effectief, wat zijn succes- en faalfactoren?

bezoek catalogus
2022

A crisis of sustainable careers? : examining working conditions for independent arts and cultural workers

Cuny, L., ... [et al.], International federation of arts councils and culture agencies

This report explores key issues related to the precarious working conditions of artists and independent workers in the cultural and creative sectors (CCSs), including the role public agencies currently play and how could they further strengthen these conditions. The authors explore various social and economic aspects of working conditions in the CCSs, including but not limited to, barriers to entry, salary standards, social protections, access to finance, taxation, training, wellbeing and legislation; highlight case studies; and identify challenges and opportunities for change.

bezoek catalogus
2022

Partners & subsidiënten