Boekmanstichting Kenniscentrum voor kunst, cultuur en beleid

Boekman 112

Redactioneel

 • Redactioneel Boekman 112 De opgetelde waarde van sport en kunst

  De wereld van sport en die van kunst en cultuur hebben veel raakvlakken. Beide zijn bijvoorbeeld populaire vrijetijdsbestedingen, zowel passief als actief, en de betrokken organisaties en ver enigingen zijn vaak afhankelijk van vrijwilligers. Daar mee vissen ze in dezelfde vijver. Reden te meer om de krachten te bundelen. Hier is een rol weggelegd voor de verschillende overheden. Op rijksniveau ressorteren sport en cultuur onder verschillende ministeries, wat de samenwerking niet bevordert. Op lokaal niveau raken ze elkaar echter steeds meer, zo blijkt in deze Boekman.

Artikelen

 • ‘Gemeenten moeten integraal gaan denken’
  Samenhang tussen sport en cultuur behoeft meer aandacht
  André Nuchelmans
 • Naar een meer samenwerkend sport- en cultuurbeleid
  Marielle Hendriks en Hugo van der Poel
 • Scherp je brein met sport en cultuur
  Kim van der Meulen
 • Talentgericht werken met kwetsbare jongeren
  De opgetelde waarde van sport, kunst en cultuur
  Maike Kooijmans
 • Sport en cultuur in beleid en praktijk
  Casus Rotterdam
  Lisa Lin
 • De wijk maken we samen!
  Een filosofisch pleidooi voor samenwerking tussen sport en kunst
  Nico de Vos
 • Toekomstbestendig verenigen in de Achterhoek
  De rol van sport en kunst in een krimpregio
  Marian ter Haar
 • Lokaal samenspel sport en cultuur loont
  Pilots tonen kansen
  Claudia Marinelli en Anita Vlasveld
 • Onverwoestbaar!
  Vrijwilligerswerk in sport en cultuur
  Lucas Meijs en Frans­ Joseph Simons
 • Gouden kansen voor sport en cultuur door Europese validatie in 2018
  René Clarijs

Columns en reportages

 • Kunst langs het voetbalveld Het project Terreinwinst Jack van der Leden

  ‘Terreinwinst’ op een voetbalveld breng je niet direct in verband met kunst. De initiatiefnemers van het gelijknamige voetbal- en kunstproject bij voet balclub ASV Arsenal in Amsterdam-Zuid deden dat wel. De locatie is sportpark De Schinkel, onderdeel van het gebied rond het Olympisch Stadion dat in het eerste decennium van deze eeuw volledig is heringericht tot een fraai en openbaar toegankelijk stadspark. Kunstenaar en voetbaltrainer PJ Roggeband en kunstmanager Mart van Bree, beiden voetbalvader, brachten regelmatig tijd door op het voetbalveld. Ze kregen oog voor de culturele potentie van het terrein.

 • Sport als inspiratiebron Interview met schrijver/ muzikant Meindert Talma André Nuchelmans

  Op zondag 18 juni jongstleden vond in theater De Omval in Diemen de derde editie plaats van Kunst in Sport. Dit festival richt zich op alle raakvlakken tussen kunst en sport en had dit jaar speciale aandacht voor denksporten, zoals dammen, schaken en bridgen. Voor het culturele programma kwamen de organisatoren al snel bij Meindert Talma uit. Schrijver/muzikant Talma heeft inmiddels een naam opgebouwd in het vertolken van nummers over sporters.

 • Bundeling van krachten maakt Lelystad vitaal Het project Lelykracht Ronneke van der Genugten

  Ze kwamen elkaar bij kleine projecten al regelmatig tegen: Marcel van Dongen (Sportbedrijf Lelystad), Akke Wiersma (Stichting De Kubus Centrum voor Kunst en Cultuur), Jan Gommer (FlevoMeer Bibliotheek) en Jan Dekker (Stichting Welzijn Lelystad). Door korte samenwerkingen ontstond het idee voor Lelykracht. Onder het motto ‘Samen Sterk’ bundelen deze instanties sinds twee jaar hun krachten om bij te dragen aan de ontwikkeling en onderlinge binding van de inwoners en de stad. Door het organiseren van evenementen, waarbij sport, kunst in de breedste zin van het woord en cultuur worden ingezet, hopen zij een gevoel van saamhorigheid te kweken bij de hoofdstedelijke inwoners van Flevoland.

Partners & subsidiënten