De klimaatcrisis is een van de grootste opgaven van deze tijd. Het verduurzamen van de samenleving is dan ook essentieel. Na een eerste meting in 2019 onderzoeken de Boekmanstichting en Bureau 8080 dit jaar opnieuw hoe de cultuursector werkt aan verduurzaming en zich bezighoudt met de klimaatcrisis.
Met het onderzoek identificeren we kansen, knelpunten en oplossingen rondom duurzaamheid. Deze opbrengsten delen we in oktober met een publicatie en een publiek toegankelijke bijeenkomst met de sector en met beleidsmakers. Zo willen we de cultuursector helpen duurzamer te worden.
Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Boekmanstichting (kenniscentrum voor kunst, cultuur en beleid) en Bureau 8080 (advies- en projectmanagementbureau op het gebied van duurzaamheid). De onderzoekers worden geadviseerd door een begeleidingscommissie bestaande uit Nanda van Beest (Gemeente Leiden), Thijs Bouman (Rijksuniversiteit Groningen), Matthea de Jong (Tolhuistuin/Warming Up Festival), Sara Knijff (Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap), Laura van de Voort (Green Events) en Marianne Versteegh (Kunsten ’92).
Verantwoording beeld: Lisa Maatjens
Donderdag 27 oktober: State of Sustainability met Jonas Staal
De gevolgen van de klimaatcrisis zijn alom voelbaar en zichtbaar. Welke rol heeft de kunst- en cultuursector hierin? Ieder jaar nodigen de Boekmanstichting en Bureau 8080 een prominent kunstenaar of denker uit om te reflecteren op deze vraag. Ditmaal is het woord aan beeldend kunstenaar Jonas Staal, wiens werk en denken zich focust op de relatie tussen kunst, propaganda en democratie.
Dit programma is onderdeel van de State of Sustainability op initiatief van de Boekmanstichting en Bureau8080, in samenwerking met Warming Up Festival en sluit aan op het State of Sustainability middagprogramma. In 2020 sprak Jan Terlouw de State of Sustainabilty-lezing uit.
Wil je erbij zijn? Meld je aan.