Op 30 juni heeft staatssecretaris Cultuur en Media Gunay Uslu samen met NWO voorzitter Marcel Levi de 5e Boekman Dissertatieprijs uitgereikt aan Yosha Wijngaarden.
In haar proefschrift Spaces of co-working: situating innovation in the creative industries richt Wijngaarden haar blik op de locaties waar op microniveau de praktijk van de creatieve werkers zich ontwikkelt: broedplaatsen, hubs en creatieve verzamelgebouwen. Welke invloed ervaren de gebruikers van deze plaatsen op hun innovatiekracht?
Andere finalisten waren Angela Bartholomew met haar proefschrift Disruptive attitudes : artists counter the art of exhibiting in the Low Countries (1985-1991) en Kila van der Starre met haar proefschrift: Poëzie buiten het boek : de circulatie en het gebruik van poëzie.
Uit het juryrapport:
“Het was voor de jury een zeer lastige taak om uit deze drie uitstekende proefschriften één winnaar te kiezen. Maar in het licht van zowel de zeer hoge wetenschappelijke kwaliteiten als ook de overduidelijke beleidsrelevantie is de jury eensgezind tot haar besluit gekomen om de vijfde editie van de Boekman Dissertatieprijs toe te kennen aan Yosha Wijngaarden.”
Over haar onderzoek naar broedplaatsen:
“Yosha Wijngaarden komt met een nuchtere conclusie: ja, de locaties zijn goed voor de gebruikers. Niet per se omdat er innovatieve wonderen worden verricht, zoals beleidsmakers maar ook wetenschappers doorgaans denken. Maar wel omdat het samenbrengen van creatieven op een inspirerende locatie voor hen een werk- en leeromgeving creëert die rijk is aan contacten, ideeën, praktische tips en adviezen. Beleidsmakers die op zoek zijn naar een gedegen analyse van de meerwaarde van culturele broedplaatsen grijpen wat de jury betreft vandaag nog naar haar onderzoek”.
Achtergrond
De Boekman Dissertatieprijs wordt iedere drie jaar in samenwerking met NWO-domein Sociale en Geesteswetenschappen toegekend aan het beste Nederlandse promotieonderzoek over kunst, cultuur en maatschappij. De prijs bestaat uit een geldbedrag van €10.000,- en is bedoeld om recente resultaten van wetenschappelijk onderzoek over kunst, cultuur en maatschappij onder een breed publiek bekend te maken. Daartoe besteedt het tijdschrift Boekman het jaar volgend op de uitreiking aandacht aan het onderwerp van de winnende dissertatie.
Bij Nederlandse universiteiten is de afgelopen jaren meer aandacht ontstaan voor onderzoek naar kunst- en cultuurbeleid en naar de maatschappelijke context van kunst en cultuur. Promovendi doen vaak op dit terrein relevant en oorspronkelijk onderzoek. De ervaring leert dat veel dissertaties buiten de eigen wetenschappelijke kring en in een bredere maatschappelijke context nauwelijks of geen aandacht krijgen.
Voor de Boekmanstichting en voor partner NWO is de prijs een middel om belangwekkende resultaten van recent onderzoek onder een brede kring van potentieel geïnteresseerden te verspreiden, alsook om het doen van verder onderzoek aan te wakkeren. De prijs is vernoemd naar Emanuel Boekman, die op 6 juni 1939 als eerste in Nederland promoveerde op de relatie tussen overheid en kunst.
De jury van de 5e Boekman Dissertatieprijs bestond uit:
- Helleke van den Braber, hoogleraar Mecenaatstudies aan de Universiteit Utrecht en universitair hoofddocent bij de opleiding Algemene Cultuurwetenschappen aan de Radboud Universiteit;
- Xandra Schutte, hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer;
- Jan Baetens, hoogleraar Culturele Studies binnen de afdeling Literatuurwetenschap aan de KU Leuven;
- Araf Ahmadali, directeur Kunst en Cultuur bij de Gemeente Amsterdam;
- Olav Velthuis, hoogleraar cultuursociologie en economische sociologie aan de Universiteit van Amsterdam, en juryvoorzitter.
Alle deelnemende dissertaties (ook uit voorgaande jaren) zijn opgenomen in de bibliotheekcollectie.