De Boekman Dissertatieprijs wordt iedere drie jaar toegekend aan het beste Nederlandse promotieonderzoek over kunst, cultuur en maatschappij. De prijs bestaat uit een geldbedrag van €10.000,- en is bedoeld om recente resultaten van wetenschappelijk onderzoek over kunst, cultuur en maatschappij onder een breed publiek bekend te maken. Daartoe besteedt het tijdschrift Boekman het jaar volgend op de uitreiking aandacht aan het onderwerp van de winnende dissertatie.
De Boekmanstichting is verheugd de drie finalisten van de vijfde Boekman Dissertatieprijs (€ 10.000) bekend te maken! Onderzoekers dr. Angela Bartholomew, dr. Kila van der Starre en dr. Yosha Wijngaarden, zijn de drie resterende kanshebbers. Na beoordeling door de jury in laatste ronde wordt de winnaar bekend gemaakt op 30 juni a.s. tijdens de conferentie ‘Cultuur na Corona’.
De finalisten
Dr. Angela M. Bartholomew is Universitair Docent Hedendaagse Kunstgeschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam. In mei 2021 verdedigde zij haar proefschrift ‘Disruptive Attitudes: Artists Counter the Art of Exhibiting in the Low Countries (1985-1991)’. In 2003-2008 studeerde zij aan de University of California, San Diego en werkte daarna als fondsenwerver in Museum of Contemporary Art San Diego. Vanaf 2011 studeerde zij aan de VU Amsterdam en deed onder meer onderzoek voor het Stedelijk Museum Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam. Zij schreef onder andere over de rol van kunst in de culturele industrie en de wisselwerking tussen kunstmusea en cultuurbeleid in boeken en tijdschriften als On Curating, Metropolis M en Stedelijk Studies. Angela is tevens bestuurslid van het kunstenaarsinitiatief Billytown te Den Haag.
Lees haar proefschrift hier: Disruptive attitudes : artists counter the art of exhibiting in the Low Countries (1985-1991).
Dr. Kila van der Starre is docent aan de Universiteit Utrecht en redacteur bij De Reactor. Ze geeft les in de opleidingen Literatuurwetenschap, Nederlands en Taal- en Cultuurstudies. Eerder gaf ze les in de lerarenopleiding Nederlands aan de Hogeschool van Amsterdam. Begin 2021 verdedigde ze aan de Universiteit Utrecht haar proefschrift Poëzie buiten het boek. De circulatie en het gebruik van poëzie, dat online beschikbaar is als gratis e-boek. In 2016 stelde ze samen met Sarah Posman en Jeroen Dera de essaybundel Dichters van het nieuwe millennium samen. In 2017 richtte ze de website Straatpoezie.nl op en publiceerde ze het onderzoeksrapport Poëzie in Nederland. En in 2018 gaf ze samen met Babette Zijlstra het poëzie-doe-boek 24 uur in het licht van Kila&Babsie uit in de reeks woorden temmen. In 2021 werd een Brainwash-lezing van haar uitgezonden op NPO2 en in 2022 won ze twee OSL Awards, voor het beste proefschrift en de beste valorisatie. Ze bouwt graag bruggen tussen letterkundige onderzoek aan de ene kant en de samenleving en het schoolvak Nederlands aan de andere kant.
Lees haar proefschrift hier: Poëzie buiten het boek : de circulatie en het gebruik van poëzie.
Yosha Wijngaarden verdedigde in 2019 haar proefschrift Spaces of co-working: situating innovation in the creative industries aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (onder supervisie van Erik Hitters en Susanne Janssen). In dit proefschrift verkende ze op interdisciplinaire wijze waarom creatieven zo graag elkaars nabijheid opzoeken, en wat de effecten van deze nabijheid zijn. Na het afronden van haar proefschrift werkte Yosha als postdoc aan een project over de inkomenspositie van creatieve werkers en opkomende verdienmodellen zoals crowdfunding (met Ellen Loots en Arjen van Witteloostuijn), en aan een project over collectieve en coöperatieve vormen van zelforganisatie in creatief werk (met Kate Oakley en Helleke van den Braber). Onlangs is Yosha begonnen als universitair docent media and creative industries op de plek waar ze ook het proefschrift schreef: de afdeling Media en Communicatie van de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Lees haar proefschrift hier: Spaces of co-working : situating innovation in the creative industries.
Alle deelnemende dissertaties (ook uit voorgaande jaren) zijn opgenomen in de bibliotheekcollectie.