Boekmanstichting Kenniscentrum voor kunst, cultuur en beleid

Home » Actualiteit » Verslagen » Thijs Lijster winnaar derde Boekman Dissertatieprijs

Thijs Lijster winnaar derde Boekman Dissertatieprijs

Thijs Lijster (RUG) is de winnaar van de Boekman Dissertatieprijs Kunst- en cultuurbeleid 2015. Deze prijs wordt iedere drie jaar toegekend aan het beste Nederlandse promotieonderzoek over kunst, cultuur en maatschappij. Op woensdag 3 juni was de uitreiking van de 3e Boekman Dissertatieprijs in Spui25 te Amsterdam.

Dr. T.E. Lijster is in 2012 aan de Rijkuniversiteit Groningen gepromoveerd op zijn onderzoek Critique of art. Walter Benjamin and Theodor W. Adorno on art and art criticism. Lijster vergelijkt de rol die Benjamin en Adorno voor de kunstkritiek weggelegd zien. Hij maakt duidelijk wat de rol van de kunstcriticus is en wat de betekenis van een goede kunstkritiek, namelijk het kritisch belang van de kunst te duiden. Thijs Lijster is onderzoeker en coördinator van Onderzoekscentrum Arts in Society van Rijkuniversiteit Groningen.

Een jury bestaande uit Pauwke Berkers (Erasmus Universiteit Rotterdam), Saskia de Bodt (Universiteit Utrecht en Universiteit van Amsterdam), Lisa Kuitert (Universiteit van Amsterdam), Timo de Rijk (Technische Universiteit Delft) en Kitty Zijlmans (Universiteit Leiden en voorzitter van de jury) koos de dissertatie van Lijster uit 55 dissertaties op het werkterrein van de Boekmanstichting als winnaar.

De andere twee genomineerden waren:
Emanuel Overbeeke – Nederlandse muziek bij Nederlandse symfonieorkesten 1945-2000, Universiteit Utrecht, 2012
Christoph Rausch – Rescuing modernity. Global heritage assemblages and modern architecture in Africa, Universiteit Maastricht, 2013

Alle deelnemende dissertaties zijn opgenomen in de bibliotheekcollectie.

Lees hier het juryrapport 

Over de Boekman Dissertatieprijs

De Boekman Dissertatieprijs bestaat uit een geldbedrag van 10.000,-  euro en is bedoeld om recente resultaten van wetenschappelijk onderzoek over kunst, cultuur en maatschappij onder een breed publiek bekend te maken. Daartoe besteedt het tijdschrift Boekman het jaar volgend op de uitreiking aandacht aan het onderwerp van de winnende dissertatie. De prijs is een initiatief van de Boekmanstichting en NWO Geesteswetenschappen. Hij is vernoemd naar Emanuel Boekman, die op 6 juni 1939 als eerste in Nederland promoveerde op de relatie tussen overheid en kunst.


Bekijk meer: Verslagen

Partners & subsidiënten