Nederlandse dj’s tillen exportwaarde popmuziek tot boven de tweehonderd miljoen
Wereldwijde optredens van Nederlandse dj’s zorgen ervoor dat de exportwaarde van de Nederlandse popmuziek dit jaar boven de tweehonderd miljoen euro uitkomt. De categorie dance spekt de pot, zo blijkt uit deze week gepubliceerd onderzoek van Perfect & More in opdracht van Buma Cultuur. Er werd onderzoek gedaan naar 1.277 artiesten, waarvan er 958 in het buitenland actief zijn, in 93 verschillende landen. Met een stijging van 0,26 procent ten opzichte van 2016 bedraagt de totale exportwaarde in 2017 ruim 201 miljoen euro. 75,6 procent daarvan kan aan dancemuziek toegerekend worden.
Het is de hoogste exportwaarde van Nederlandse popmuziek ooit gemeten, maar we zijn waarschijnlijk nog niet aan de piek. “Als we over een jaar op 300 miljoen zitten, verbaast me dat niet. Het zou me wel verbazen als het 180 is”, zo stelt directeur van Buma Cultuur Frank Helmink in het AD. Volgens hem valt het te verwachten dat de Nederlandse exportwaarde van popmuziek blijft stijgen en die van Zweden achterna gaat, waar de exportwaarde een aantal jaar geleden al boven de miljard zat. Waarschijnlijk niet de komende vijf jaar, realistischer zou het volgens hem zijn dat Nederland deze grens overschrijdt binnen vijf tot tien jaar (Eenennaam 2019).
16 januari 2019
Auteur: Maxime van Haeren
Delen
Figuur 1 - Ontwikkeling van de exportwaarde van Nederlandse populaire muziek tussen 2005 en 2017.
De blauwe lijn geeft de absolute exportwaarde per jaar weer in miljoenen euro’s. De rode lijn toont de ontwikkeling als indexcijfers met 2005 als basisjaar. Deze zijn voor cumulatieve inflatie gecorrigeerd met behulp van de CBS Statline-tabel ‘Jaarmutatie consumentenprijsindex; vanaf 1963’. Cijfers zijn afkomstig uit het jaarlijks verschijnende onderzoek ‘Exportwaarde van Nederlandse populaire muziek’, uitgevoerd door Perfect & More in opdracht van Buma Cultuur (Kroeske et al. 2008-2019).
Als we kijken naar de cijfers die bekend zijn over de exportwaarde van Nederlandse popmuziek sinds 2005, zien we echter ook dat de afgelopen jaren geen vlotte groei richting de miljard beloven. De groei is duidelijk het grootst geweest in de periode 2009 tot en met 2014. Die sterk stijgende lijn is te danken aan de groei en ontwikkeling van EDM (Electronic Dance Music) in Noord-Amerika sinds 2009. In 2015 ging de exportwaarde iets omlaag (-1,8 procent) ten opzichte van het jaar ervoor. Sindsdien zien we weer een lichte stijging per jaar. De stijging van 0,26 procent in 2017 is echter wel lager dan de stijging in 2016, toen een plus van 7 procent ten opzichte van 2015 werd genoteerd. In die zin lijkt de groei van de exportwaarde sinds 2014 enigszins gestabiliseerd.
Om de exportwaarde te bepalen wordt gekeken naar de exportcijfers van optredens, rechten en opnamen. Zoals gezegd wordt verreweg de grootste waarde gegenereerd door dancemuziek, en dan voornamelijk door optredens. Tot de top 20 meest optredende Nederlandse dj’s horen o.a. Tiësto, Martin Garrix, Afrojack, Don Diablo, Chuckie en Fedde le Grand. Ook jong talent blijft zich in het buitenland manifesteren, waaronder San Holo, Joey Daniel en Unders.
De top 5 van landen waar het meest wordt opgetreden bestaat uit de Verenigde Staten, Spanje, Duitsland, Groot-Brittannië en China, waarbij laatstgenoemde als nieuwkomer geldt. Over het algemeen is de groei van optredens in Noord-Amerika (VS en Canada) sinds 2015 afgenomen en is de markt in het oosten van Azië gegroeid. In Europa zien we dat de optredens in Spanje toenemen en ze in Duitsland dit jaar weer teruggevallen zijn naar het niveau van 2015, nadat er daar een opvallende groei was in 2016.
In de categorie pop-klassiek blijft, net als voorgaande jaren, André Rieu hoog genoteerd staan. In 2017 trad hij op in maar liefst vijftien verschillende landen. Hij zette met zijn Johan Strauss Orchestra voet op vrijwel alle continenten en toverde arena’s in Noord- en Zuid-Amerika, Europa en Azië om tot een klassiek festijn. Kijken we naar de pop-rock-metal artiesten dan stonden o.a. Epica, My Baby, Tim van Tol, Klangstof, Paceshifters en Canshaker Pi in het buitenland in de schijnwerpers.
Opvallend zijn de verschuivingen van de aandelen van rechten, opnamen en optredens binnen het totaal van de exportwaarden. Ten opzichte van het voorgaande jaar dalen rechten (11,17 procent) en opnamen (6 procent) in waarde, terwijl de exportwaarde van optredens (82,65 procent) flink toeneemt. Het onderzoek doet blijken dat het enige stijgende onderdeel de categorie ‘optredens dance muziek’ is. Zodoende is dat de categorie waaraan de stijgende lijn van de exportwaarde toegekend kan worden.
Sinds 2009 vormt het segment ‘optredens’ een substantieel groot deel van de totale exportwaarde (het aandeel van optredens steeg dat jaar van 53,4 naar 63,5 procent). Onderstaande figuur maakt dan ook duidelijk dat het aandeel van rechten en opnamen enigszins stabiel blijkt in omvang, terwijl het aandeel optredens sinds 2009 exponentieel gegroeid is – met uitzondering van 2015.
Figuur 2 - Exportwaarde van rechten, opnamen en optredens van Nederlandse populaire muziek tussen 2005 en 2017, in miljoenen euro's.
Cijfers zijn afkomstig uit het jaarlijks verschijnende onderzoek ‘Exportwaarde van Nederlandse populaire muziek’, uitgevoerd door Perfect & More in opdracht van Buma Cultuur (Kroeske et al. 2008-2019).
Tot slot blijft een aantal Nederlandse klassiekers het internationaal goed doen. Daartoe behoren bijvoorbeeld Venus van Shocking Blue, Radar Love van Golden Earring, You van Ten Sharp en ’t Kleine café aan de haven (waarvan talloze anderstalige covers zijn gemaakt) van Pierre Kartner.
Opmerking: Deze instellingen zijn alleen geldig voor de browser en het apparaat dat je nu gebruikt.
Google Analytics
Analytische cookies verzamelen informatie over uw gebruik van de website. Met deze informatie kunnen wij die zo goed mogelijk laten werken. Dankzij de analytische cookies weten we bijvoorbeeld welke pagina’s het vaakst worden bezocht, kunnen we problemen vastleggen en weten we welke advertenties effectief zijn. Zo zien we hoe het publiek in zijn algemeen de website gebruikt, in plaats van een enkele persoon. Met die informatie analyseren we het verkeer op de website.