Boekmanstichting Kenniscentrum voor kunst, cultuur en beleid

Home » Podcasts » Aflevering 1: Toegang tot cultuur

Aflevering 1: Toegang tot cultuur

Naar het podcastoverzicht

Seizoen 1 • Donderdag 6 april 2023

Seizoen 1 • Aflevering 1

Aflevering 1: Toegang tot cultuur

Het is lang niet voor iedereen vanzelfsprekend om een podium of museum op 10 minuten fietsafstand te hebben –en daarmee kan er nog veel gesleuteld worden aan toegang tot kunst en cultuur voor iedereen. In deze aflevering neemt adviseur en belangenbehartiger Nicolle van Lith (Cultuurslagers) ons mee in de manieren waarop ze zich inzet voor makers en cultuur in de regio. Ze ziet hierin een kerntaak voor provincies, maar streeft het liefst naar éen overheid: een gedeelde verantwoordelijkheid met gemeentes en het Rijk. Ook spreekt ze over het Nederlandse subsidiebestel en in hoeverre dat houdbaar is: geïnstitutionaliseerde cultuur weet z’n weg te vinden –maar wanneer wordt het een vanzelfsprekendheid om ‘mensgerichte’ en minder-georganiseerde cultuur ook een plek te geven? En wat zegt dit over de belemmering van toegang tot cultuur in brede zin?

Op zoek naar meer verdieping? Lees deze stukken uit onze kennisbank!

Nicolle van Lith
Adviseur

Meer uit seizoen 1

Seizoen 1 • Aflevering 2

Aflevering 2: Blockparty als blauwdruk

Wat vertelt een blockparty over cultuurbeleving, belichaamde kennis en samenwerken? In deze aflevering spreken we Roberto Romello en Rosie Okhionkpamwionyi over jongerencollectief Notes: een evenementenplatform in breedste zin. Vertrekkend vanuit hun referentiekaders begrijpen ze steeds meer de waarde van het opgroeien in een postkoloniale stad als Rotterdam. De gewoontes, de branding en taal van Notes...
Bekijk podcast
Seizoen 1 • Proloog

Proloog - Keuzes maken

Agendapunten bepalen het gesprek – op het werk, in de politiek, bij de vereniging en tijdens de continue samenwerkingen in het culturele veld. Een agendapunt als geheugensteun, ter verduidelijking of als planningstool. Super handig. Maar wie of wat bepaalt de agenda van cultuurbeleid?
Bekijk podcast

Partners & subsidiënten