Het idee dat kunst en cultuur van en voor iedereen moet zijn, wordt breed gedeeld. En dat definiëren en meten onmisbare tools zijn voor een betekenisvol diversiteits- en inclusiebeleid, ook.
Het spreekwoordelijke ‘meten is weten’ bezorgt instellingen echter veel ongemak, frictie en controverse. Want wat meten (en weten) zij nu eigenlijk? In deze Boekman Extra brengen de onderzoekers de huidige manieren van meten en monitoren van (etnoraciale) diversiteit in kaart en doen zij aanbevelingen voor een vernieuwende aanpak.
Op donderdag 28 september 2023 organiseerden de Boekmanstichting en het Wereldmuseum een middag waarin de uitkomst van dit onderzoek en praktische handvaten om ermee verder te gaan centraal stonden. Hoe moet je diversiteit meten? Van waaruit vertrek je? En hoe breng je voortgang in beeld? Voor deze laatste vraag werd door de auteurs een voorbeeld gegeven van een matrix waarmee organisaties hun diversiteitsplannen kunnen beoordelen. Deze matrix kan hier als bijlage worden gedownload.
Dit onderzoek is uitgevoerd door Jasmijn Rana (universitair docent Culturele Antropologie aan de Universiteit Leiden) en Anouk de Koning (universitair hoofddocent Culturele Antropologie aan de Universiteit Leiden) in opdracht van het Nationaal Museum van Wereldculturen, in nauwe samenwerking met de Boekmanstichting.