In tijden waarin het coronavirus de culturele sector zijn deuren laat sluiten, gaat online een wereld vol kunst, muziek en theater open. Om te kijken, luisteren of lezen, maar ook om creatief zelf aan de slag te gaan en geheel nieuwe vaardigheden te leren. Voor hele jonge cultuurliefhebbers, en voor wie al wat meer ervaring heeft. De Boekmanstichting zet sinds het begin van de coronacrisis verschillende initiatieven voor je op een rij.
We wensen alle bezoekers van dit online overzicht een spetterend cultureel 2021 toe! Door het coronavirus is het helaas nog niet mogelijk om theaters, musea, bioscopen, festivals en al die andere mooie plekken waar je van cultuur kunt genieten, gewoon weer live te bezoeken. Maar online zet de culturele sector zich dagelijks in om cultuur bij jou thuis te brengen! Ook in 2021 zetten we daarom dit overzicht voort.
In dit overzicht nemen we nieuwe initiatieven op van culturele organisaties en makers die in deze tijd waarin fysiek contact niet mogelijk is, hun publiek toch digitaal door deze moeilijke periode heen willen helpen. We zijn waarschijnlijk niet volledig, maar voegen wel constant nieuwe ideeën toe en lichten elke dag een ander initiatief uit. Voor het overzicht hebben we de lijst ingedeeld per kunstdiscipline, en geven we met symbooltjes aan welke initiatieven jou zelf creatief aan het werk zetten.
Ben je een maker of vertegenwoordig je een culturele organisatie, en wil je na het zien van deze initiatieven zelf ook aan de slag met digitale alternatieven om je publiek te blijven bereiken? Onze collega’s van DEN Kennisinstituut Cultuur & Digitalisering verzamelden tips, adviezen en inspirerende voorbeelden!
Drie Zusters door Toneelschuur Producties
Eline Arbo maakte na haar theaterhit Weg met Eddy Bellegueule opnieuw een eigen radicale theaterbewerking: Drie Zusters, naar de klassieker van Anton Tsjechov. In de voorstelling trekt Arbo een parallel tussen Tsjechovs drie zussen die op een beter leven hopen en de positie van vrouwen in onze huidige tijd. Op donderdag 28 januari is deze nieuwe voorstelling vanaf 20.30 uur via een livestream te bekijken.
Amsterdam Light Festival
Bij kerst hoort natuurlijk mooie verlichting, en liefhebbers daarvan kunnen ook dit jaar terecht bij het Amsterdam Light Festival. Er vindt dit jaar weliswaar geen groot festival plaats, maar in Amsterdam zijn niettemin zeven kunstwerken te vinden, die ook online worden uitgelicht.
The Mind Game
Op 16 december opent Het Nieuwe Instituut online The Mind Game: een intieme conversatie over de toenemende interesse in surrealisme en de ervaringen van het leven in een pandemie. Tijdens de openingsavond is een digitale rondleiding te volgen, en zijn er verschillende interessante sprekers te beluisteren.
Amsterdam Art x Stedelijk Museum
Tijdens het Amsterdam Art Gallery Weekend vindt op 27, 28 en 29 november ook een online programma plaats, vol interviews met kunstenaars, rondleidingen, live performances en blikken achter de schermen! Ook organiseert het Mondriaan Fonds online en in Capital C vanaf dit weekend t/m 15 januari 2021 een speciale KunstKoop-tentoonstelling.
ING kunstveiling
Na al die maanden thuiswerken is het misschien wel de hoogste tijd voor een ander uitzicht aan de muur. ING verkoopt via een online veiling tot 1 december dagelijks kunstwerken uit haar bijzondere bedrijfscollectie. Alle opbrengst gaat naar de makers van de kunstwerken.
Constant Dullaart: This Unjust Mirror
Zaterdag 10 oktober a.s. ben je van harte welkom om vanaf 17.00 uur de digitale opening mee te maken van de nieuwe tentoonstelling This Unjust Mirror van beeldend kunstenaar Constant Dullaart in het Fries Museum. Dwaal vanuit je huiskamer door zijn Common Garden. Je krijgt een inkijk in de wereld van fakenews en nepaccounts, en kunt gelijk met medebezoekers in gesprek.
De Besmette Stad
Bezoek de Besmette Stad, een initiatief van Vlaams-Nederlands huis deBuren. Geïnspireerd door de beroemde bundel De Bezette Stad van Paul van Ostaijen laten tientallen kunstenaars zich inspireren tot multimediaal werk in tijden van quarantaine.
Maker Festival Twente @Home (🎨)
Samen met lokale partners, het Twentse bedrijfsleven en culturele instellingen op het gebied van maaktechnologie organiseert presentatieruimte en platform Tetem het Maker Festival Twente @Home. Daag jezelf tot en met juni uit met uitdagende techniekkits, codeerworkshops, trainingen, webinars en meer!
Lockdown Lessen (🎨)
De eerstejaarsstudenten van de Master Kunsteducatie van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten lanceren de website lockdownlessen.nl: een doorlopend, online evenement vol interdisciplinaire, kunst-educatieve experimenten waarbij de rollen van leraar en leraar worden omgedraaid.
Not cancelled
Van 17 tot 24 mei organiseren kunstgaleries wereldwijd Not Cancelled: een programma met digitale events en een online expositie. Aan de Nederlandse editie doen ruim 20 galeries mee.
Kunstonderwijs voor thuis door het Centraal Museum (🎨)
Het Centraal Museum Utrecht biedt online opdrachten en lessen aan voor primair én voortgezet onderwijs. Ook is het museum op Facebook en Instagram actief met video’s over bijzondere kunstwerken, blogs, podcasts en online boekenclubs.
Platform Offsite (🎨)
Witte de With Center for Contemporary Art ontwikkelde het online platform Offsite voor het digitaal delen van ideeën en contant in deze tijd. Het platform bestaat uit vijf secties, met reflecties op de huidige tijd door medewerkers en kunstenaars, online live-events, gratis boeken uit de museumwinkel, workshops en digitale tentoonstellingen.
Thuiswerkplaats van Museum Veere (🎨)
Geïnspireerd door eerdere tentoonstellingen bedacht Museum Veere verschillende creatieve oefeningen om thuis mee aan de slag te gaan. Van alle foto’s die naar aanleiding van de oefeningen naar het museum worden gestuurd, wordt op social media een digitale expositie gemaakt.
Thuisatelier van Museum De Lakenhal (🎨)
Schuif je laptop (voorzichtig!) aan de kant, en maak van je bureau of keukentafel een creatieve werkplek met het Thuisatelier van Museum De Lakenhal. 18 creatieve opdrachten, gemaakt door professionele kunstenaars, staan voor je klaar om gemaakt te worden, waarna je de resultaten kunt delen met de hashtags #LakenhalAtelier en #KunstMakenMetKunstenaars.
Musea in Gebaren bij jou thuis
Veel musea geven in deze coronacrisis virtuele rondleidingen, maar deze zijn moeilijk te volgen als je doof of slechthorend bent. Musea in Gebaren brengt daarom verschillende kunstwerken met toelichting door een doventolk naar jouw huiskamer!
Maak je eigen quarantainesiraad (en win prijzen!) (🎨)
Museum CODA daagt je uit om (vóór 17 mei) een eigen crisiscollier, krantenketting, quarantainejuweel, recycle(oor)ring of isolatie-insigne te maken. De beste werken worden tentoongesteld, en daarnaast zijn er een sieraad naar keuze uit de museumwinkel en een gloednieuwe polaroidcamera te winnen.
Creatieve inspiratie, thuis bezorgd (🎨)
Bij Thuisbezorgd denk je misschien aan een pizza of een pakketje dat je besteld hebt, maar huis voor de kunsten De Lindenberg biedt je onder deze titel elke dag een portie creatieve inspiratie in de vorm van een lesje muziek, dans, theater, beeldende kunst of schrijven.
Kunstmuseum Den Haag
Een bezoek aan Kunstmuseum Den Haag voelt misschien ver weg nu de deuren gesloten zijn, maar medewerkers brengen elke woensdag vanaf 14.00 toch de kunst dichtbij met virtuele rondleidingen via Instagram.
Museum Arnhem Thuis
Wil je in deze periode je kunstkennis vergroten? In een nieuwe videoserie nemen medewerkers van Museum Arnhem je mee langs allerlei aspecten uit de kunstwereld!
Tentoonstelling ‘Corona in de stad’
Het Amsterdam Museum maakt een digitale tentoonstelling over de impact van het coronavirus op de stad Amsterdam. Amsterdammers kunnen in allerlei vormen hun persoonlijke ervaringen en verhalen insturen, die vervolgens worden verzameld, geselecteerd, en in context worden geplaatst.
Land Art Luisterweekend
Flevolandse landschapskunst beluisteren? Het kan tijdens het weekend van 6 en 7 juni tijdens het Land Art Weekend. Tien verschillende kunstwerken worden ten gehore gebracht, er zijn speciale playlists bij elk kunstwerk, en kunstjournalist Luuk Heezen gaat in gesprek met kennis en kunstenaars.
Boek een privérondleiding door Museum Het Schip
Zeven dagen na de feestelijke opening moest de tentoonstelling Bruno Taut: de fantasie voorbij helaas alweer sluiten. Online kun je echter een exclusieve privérondleiding boeken, waarin een van de gidsen van het museum je via Skype, WhatsApp of FaceTime meeneemt het museum in, en er uiteraard alle gelegenheid is om vragen te stellen.
Rembrandt(t)huis (🎨)
Van Rembrandthuis naar Rembrandt Thuis: online vind je verschillende activiteiten rondom waarschijnlijk de bekendste Nederlandse kunstschilder. Bekijk de minidocumentaire over HIER. Zwart in Rembrandts tijd, creëer een identiteit voor Rembrandts buren of ga aan de slag met verschillende creatieve opdrachten.
#FoamAtHome
Online tentoonstellingen, Q&A’s met kunstenaars, rondleidingen met curatoren, highlights uit het magazine en meer: wie een bezoek aan Foam Fotografiemuseum mist, vindt online een gevarieerd aanbod.
Stuur een Kunstkaart!
Wil je iemand deze periode laten weten dat je aan diegene denkt, en tegelijkertijd het werk van kunstenaars en ontwerpers een podium helpen bieden? Venster laat je gratis of tegen een kleine donatie Kunstkaarten sturen met acht verschillende ontwerpen.
Bekijk én beluister sterke verhalen van het Nederlands Fotomuseum
Door de sluiting van het Nederlands Fotomuseum is het niet mogelijk om de tentoonstelling Sterke verhalen te bezoeken, maar online krijg je een uitgebreide rondleiding door de tentoonstelling. In tien hoofdstukken komen actuele maatschappelijke of juist alledaagse thema’s aan de orde, met audiofragmenten, sterke verhalen en krachtige beelden.
Kunst in huis met Thuistezien
Om actuele kunst in huis te brengen en het thuisblijven te verzachten met verbeelding en reflectie, opent West Den Haag de online rubriek Thuistezien. Elke dag verschijnen video’s, publicaties, debatten of lezingen uit het archief online, en elke zondag reflecteert een denker of maker in een essay over de kunsten in en na deze crisis.
Digitale tour door het Noordbrabants Museum
Theatermaker en kunstliefhebber Lucas De Man neemt je mee op een interactieve tour door het Noordbrabants Museum, waarbij de vaste collectie, wisseltentoonstellingen, minder bekende delen van het museum, maar bovenal ook de Brabantse gastvrijheid centraal staan.
Noodmuseum Nederland
Tentoonstellingen waaraan soms jarenlang gewerkt is, zijn nu verlaten. Met behulp van 360 graden-foto’s laat de Volkskrant je alsnog binnenkijken in exposities in het Stedelijk Museum Amsterdam, Centraal Museum, Noordbrabants Museum, Beelden aan Zee, Stedelijk Museum Helmond en het Dordrechts Museum.
Een culturele week met het Dordrechts Museum
Het Dordrechts Museum opent zijn digitale deuren met een goed gevuld weekprogramma. Zo lees je onder andere op maandagen updates over de restauraties van een werk van Aelbert Cuyp, kom je op zondag meer te weten over een door het publiek gekozen werk uit de collectie van het museum, en geniet je doordeweeks van films, audiotours en een mini-tentoonstelling.
The Corona-Archives (🎨)
Kunstruimte Nieuw Dakota doet een oproep aan kunstenaars om op de coronacrisis te reflecteren met tekst en beeld, en verzamelt de inzendingen onder andere op Facebook en Instagram als een collectief logboek van deze bijzondere tijd.
Met een robot naar een expositie
Presentatieruimte en platform Tetem laat je tot en met 1 juni elke donderdag- en zondagmiddag met behulp van een op afstand bestuurbare robot zélf vanuit je eigen huis de tentoonstelling The Swarm in Enschede ontdekken. In de tentoonstelling spelen kleine computers samen een theatervoorstelling waarin ze door verschillende geschriften reizen, met als hoofdrolspeler een mestkever die wordt geconfronteerd met een existentiële crisis.
Stay at Home Stedelijk (🎨)
Zelfs nu de deuren van het Stedelijk Museum gesloten zijn, is binnenkijken mogelijk: elke vrijdag zendt het museum een live tour uit via Instagram. Ook mini-docs, workshops, podcasts, audio tours en digitale lessen helpen de kunstliefhebber deze weken door.
Kijken, kijken, niet lopen via Thuismuseum.nl
De cultuurvloggers en -liefhebbers van My Daily Shot of Culture geven je een persoonlijke rondleiding door de lege gangen én langs de mooiste kunstwerken van verschillende musea, en bieden je de mogelijkheid om deze musea met een donatie ook financieel te steunen.
Crash Course Kunst met Museum Boijmans Van Beuningen (🎨)
Voor middelbare scholieren én voor ieder ander die deze periode wil gebruiken om zijn kennis over kunst bij te spijkeren, biedt Museum Boijmans Van Beuningen de online videoreeksen ‘Kunstuur in de klas’ en ‘Crash Course Kunst’, inclusief begeleidend lesmateriaal. Ook speciaal voor het primair onderwijs en het VMBO wordt lesmateriaal aangeboden.
Doe-het-zelf-opdrachten van Museum Dr8888 (🎨)
Speciaal voor de thuisblijvers ontwikkelde het educatieteam van Museum Dr8880 (Museum Drachten) doe-het-zelf-opdrachten waarmee iedereen aan de slag kan gaan. Dagelijks verschijnen nieuwe opdrachten op de Instagrampagina van het museum.
Verken online de collectie van De Pont
Hoewel Museum de Pont is gesloten, kun je online de collectie juist beter leren kennen. Elke dag plaatst het museum een kunstwerk uit de collectie met daarbij een toelichting op Facebook.
Alles over Van Gogh (🎨)
Hoewel het Van Gogh Museum dicht is, biedt het in de vorm van schoollessen, podcasts, verhalen, beeld en meer een variëteit aan activiteiten rondom het leven en de kunst van Van Gogh.
Tussen kunst en quarantaine (🎨)
De Instagrampagina ‘Tussen kunst en quarantaine’ daagt gebruikers uit om met behulp van drie huis-, tuin- en keukenattributen (bekende) kunstwerken na te maken en te delen. Het Parool sprak de initiatiefnemers.
Bekijk het Mauritshuis met je oren (🎨)
Eén schilderij, één artiest, één lied. Met het ‘muzieklabel’ Bekijk het Mauritshuis met je oren vraagt het Mauritshuis singer-songwriters zich te laten inspireren door topstukken uit de collectie. De eerste drie nummers zijn online te beluisteren. Daarnaast kun je via Mauritshuis Thuis onder andere een virtueel bezoek brengen, online workshops en rondleidingen volgen en meer te weten komen over de collectie.
Elke dag een kunstsnack van het Thuismuseum
Via de Instagrampagina ‘Thuis Museum’ biedt het LAM museum in Lisse elke dag een kunstsnack om de dag door te komen en je op speelse wijze anders naar je eigen dagelijkse omgeving te laten kijken. Ook kun je je opgeven voor de Kijktelefoon, voor een persoonlijk, luchtig telefoongesprek over kunst dat je verbeeldingskracht stimuleert.
Kunstzinnige doe-opdrachten van het Groninger Museum (🎨)
Het Groninger Museum nodigt je uit om mee te doen met leuke doe-opdrachten die je zelf kunt uitvoeren. Elke week plaatst het museum een nieuwe creatieve missie, om je met verf, papier, textiel, camera en/of andere materialen mee uit te leven. Ook is het museum virtueel te bezoeken.
ITALive
Het coronavirus houdt ons nog steeds uit het theater. Maar veel voorstellingen zijn gelukkig online te zien en dat zal ook ná corona zo blijven. ITALive is bijvoorbeeld ‘here to stay’. Voorzien van Engelse ondertitels kan het aanbod nu en ook straks overal ter wereld het publiek bereiken. Vanaf 21 tot 24 januari kun je inchecken voor Weg met Eddy Bellegueule, een lovend ontvangen Toneelschuur Productie van regisseur Eline Arbo.
Gijsbreght van Amstel, voorlopig de podcast
Toneelgroep Dood Paard houdt een roemrijke theatertraditie hoog en start het nieuwe jaar online met Vondels Gijsbreght van Amstel, als podcast in een bewerking door Carel Alphenaar. Luister naar deze beroemde tragedie over het middeleeuws beleg van Amsterdam:
‘Het hemelse gerecht heeft zich ten langen leste
Erbarmt over mij en mijn benarde veste….’
Podiumkids Thuis
Na een dagje online les in combinatie met thuiswerken is het hele gezin wellicht wel even toe aan een ontspannen voorstelling. Het mooiste jeugdtheater dat Nederland te bieden heeft, haal je via www.podiumkids.nl/thuis/ rechtstreeks je huiskamer in!
Kerst Musical Concert van Scala Musicalgroep Hoogeveen
De leden van Scala Musicalgroep Hoogeveen laten zich de mond niet snoeren door corona! In groepen lieten zij zich op film vastleggen, zodat op 19 december iedereen thuis bij de kerstboom online kan genieten van prachtige kerst- en winterliederen.
Lang leve kunst
Op vrijdagavond 18 december verzorgen vrijwilligers van Lang Leve Kunst – Oost Achterhoek en leerlingen van Boogie Woogie Cultuurcentrum een sfeervolle online voorstelling in de concertzaal van het cultuurcentrum. Mooie muziek en kerstverhalen wisselen elkaar af, en zijn vanaf 19.30 ook via een livestream te beluisteren.
Theater Thuis Kerstbox
Het Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede viert dit jaar kerstmis niet in één theaterzaal, maar in honderden huiskamers in de hele regio. Met de Theater Thuis Kerstbox ontvang je niet alleen tickets waarmee je online de mooiste kerstvoorstellingen kunt kijken, maar ook hapjes en drankjes om je avond compleet te maken.
Adventskalender van De Kleine Komedie
De Kleine Komedie telt af naar het nieuwe jaar met een digitale adventskalender, waar onder elk vakje een verrassende voorstelling schuilt met cabaret, kleinkunst of theatermuziek, en waaraan zowel bekende als minder bekende artiesten meewerkten.
ADEM via ITALive
In ADEM zoekt Narsdin Dchar op zijn eigen, persoonlijke manier naar grip op de chaos van dit jaar. Op zaterdag 12 december is de voorstelling live te zien via het nieuwe platform ITALive.
Theater Thuis Kerstbox
Het Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede viert dit jaar kerstmis niet in één theaterzaal, maar in honderden huiskamers in de hele regio. Met de Theater Thuis Kerstbox ontvang je niet alleen tickets waarmee je online de mooiste kerstvoorstellingen kunt kijken, maar ook hapjes en drankjes om je avond compleet te maken.
Le Nozze di Figaro
Verwen jezelf met een thuismatinee in deze donkere weken. Vanaf zondag 29 november t/m zondag 27 december brengt De Nederlandse Opera Mozarts Le Nozze di Figaro online in je huiskamer. Zet je schrap voor twee uur onnavolgbare liefdesperikelen, oorstrelende muziek én zang van wereldklasse.
Oudejaarsconference
Cabaretier Guido Weijers verzorgt dit jaar de oudejaarsconference. Wil je alvast in de stemming komen? Voor een tientje kun je een ‘gouden link’ kopen en heb je toegang tot 5 theatervoorstellingen en 9 eerdere oudejaarsconferences van zijn hand.
TheaterThuis
TheaterThuis is een gloednieuwe streamingdienst voor theatervoorstellingen, en stelt je in staat om onbeperkt voorstellingen te kijken waar en hoe jij dat wilt. Van de inkomsten wordt bovendien ongeveer de helft met de artiesten gedeeld.
Nederlands Theaterfestival 2020
Op donderdag 3 september gaat in Amsterdam het jaarlijkse Theaterfestival van start. Traditiegetrouw selecteerde een jury weer de beste theatervoorstellingen van het afgelopen seizoen. De voorstellingen zijn – met inachtneming van de coronamaatregelen – in de theaters te bezoeken, maar er is dit jaar ook een uitgebreid online programma. Voor 10 euro koop je een digitale passepartout en komen Othello en anderen de komende dagen bij je thuis.
Uitmarkt Amsterdam
In aanloop naar de jaarlijkse Uitmarkt in Amsterdam, wordt op 1 juli alvast gestart met de Thuismarkt. De Thuismarkt is een online platform waar artiesten, makers en instellingen hun werk tegen betaling kunnen aanbieden aan heel Nederland, in een tijd dat live optredens slechts beperkt mogelijk zijn. Per optreden doneert het publiek 2 euro. Deze donaties komen geheel ten goede aan de artiesten, zodat zij via het platform inkomsten kunnen krijgen. De Thuismarkt bevat uniek materiaal en speciaal hiervoor geregistreerde optredens. Op 28/29/30 augustus is er de Uitmarkt ‘digitaal en in de zaal’. Een breed aanbod van voorstellingen en optredens zal gratis te bekijken zijn. Sommige voorstellingen zijn als livestreams direct te volgen en wellicht zijn er een aantal bij te wonen voor beperkt publiek.
Oerol vanaf het Imaginaire Eiland (🎭)
Oerol nodigt je dit jaar van 15 tot en met 19 juni uit voor een ‘reis van verbeelding’ over een grotendeels virtueel eiland, met interactieve voorstellingen, live events, doorlopende activiteiten on demand en doe-opdrachten om je juist ook achter het scherm vandaan te halen.
Mini-realityserie over repetities die nooit zijn geweest
De voorstelling FUNNY LIVES beloofde een fluïde mix te worden van beeldende desillusie, musicalperfomance en lecturedans. Helaas ging de voorstelling niet door, maar daardoor geïnspireerd schreven de makers van BonteHond een vijfdelige realityserie, over de repetities van de beste voorstelling die nooit is gemaakt.
Het Filiaal bij je thuis (🎭)
De theatermakers van Het Filiaal zitten niet stil! In Het Filiaaljournaal laten ze je zien waarmee ze nu bezig zijn en waarnaar ze onderzoek doen. Ook vind je in het Thuistheater verschillende registraties, en kunnen ouders, kinderen en leerkrachten aan de slag met divers lesmateriaal voor thuis.
Theater na de Dam online
Elk jaar zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich op de avond van de Nationale Dodenherdenking in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Vanwege de maatregelen rondom het coronavirus vond dit jaar een alternatief online programma plaats, met een uitzending op NPO1, podcasts, (korte) films, hoorspelen en registraties om vanuit thuis – ook nu – samen te herdenken.
20 jaar Zeeland Nazomerfestival in beeld
Het Zeeland Nazomerfestival gaat niet door dit jaar, maar voor wie wil nagenieten van eerdere edities, biedt de rubriek ‘De plaatjes van Lex’ mooie beelden én verhalen uit het archief.
Opera Zuid Online
Jouw beeldscherm is de komende tijd het podium van Opera Zuid! Maak van je huiskamer een concertzaal, schouwburg of dansstudio met registraties uit het archief, of neem een virtueel kijkje achter de schermen.
#TROOSTPOOL | Podium voor de nieuwe verbeelding
De deuren zijn dicht. De repetitieruimte is leeg. Maar stil zitten de theatermakers Toneelgroep Oostpool allerminst. Op #TROOSTPOOL | Podium voor de nieuwe verbeelding maken zij ruimte voor nieuw of anders vormgegeven werk, gedreven door onder meer de vragen wat theatermaken is in tijden van sociale onthouding en welke perspectieven de schaduw in zijn gegaan toen de theaters op slot gingen.
NITE Nights
Club Guy and Roni bouwde de afgelopen weken het digitale NITE hotel, met verschillende kamers en een theaterzaal waar vanaf 28 april tot en met 2 mei iedere avond een (nieuwe) theatervoorstelling te zien is. Na afloop van alle voorstellingen kun je zelfs napraten met de cast aan de virtuele bar.
Laaktheater Thuis
Het Laaktheater Den Haag brengt het leukste en mooiste van zijn programmering bij jou thuis via Laaktheater Thuis. Via dit kanaal geniet je onder meer van lekkere theatersnacks, mooie muziek en dans, voorstellingen en voorleesvideo’s.
Telefoontheatervoorstelling ‘Dag Nacht op zolder’
Drents Jeugdtheater Garage TDI ontwikkelde een interactieve theatervoorstelling (6+) voor door de telefoon! Als je belt, nemen personages Joost en Philip je live mee in een spannend hoorspel over bang zijn in het donker en de kracht van fantasie. Over dat als je niets ziet, je juist van alles kunt zien. Reserveren is noodzakelijk, en kan tot en met 9 mei elke dinsdag, woensdag, donderdag en zaterdag tussen 14.00 en 16.40.
De grote Bijlmer Parktheater Quiz
Daag je vrienden en familie uit en speel in mei samen mee met de Bijlmer Parktheater Quiz! De eerstvolgende editie met als thema ‘films’ vindt plaats op zondagmiddag 3 mei om 15.00, en is te spelen via Kahoot en Instagram.
Studio S wordt Studio Thuis
Studio S is het ontwikkelingstraject van Theater De Vaillant in Den Haag. Normaal gaan jongeren ter plekke aan de slag met hun talent, maar op 21 april lieten zij vanaf 19.00 op Instagram live zien wat ze in huis hebben.
Donderdag verwonderdag
Alle negen rijksgesubsidieerde theatergezelschappen en een groot aantal theaters delen elke donderdag om 18.00 via Facebook een registratie van een voorstelling van één van de deelnemende gezelschappen. Zo geniet je elke week van een nieuwe voorstelling, en raak je uitstekend voorbereid op het nieuwe theaterseizoen.
Suburbia op de bank
Nu het theater gesloten is, brengt Theatergroep Suburbia het theater thuis. Een reeks online voorstellingen uit het archief wordt op vrijdag 17 april afgetrapt met het op een waargebeurde Almeerse legende gebaseerde Er was eens een pretpark!. Ook vinden er online digitale lunches plaats voor inwoners van Almere, en wordt in samenwerking met Theater na de Dam 75 jaar bevrijding herdacht.
ODR TV
Vanaf 9 april klinken de Operadagen Rotterdam in je huiskamer, met elke donderdag vanaf 12.00 een nieuwe voorstelling uit een eerdere editie van het festival.
Keep on singing and dancing (🎭)
Online biedt Nationale Opera en Ballet iedereen de unieke kans om hoogtepunten uit het opera- en balletrepertoire voor het eerst te zien of te herbeleven, en daarnaast te genieten van onder andere zang- en dansworkouts, quizzen, games en persoonlijke videoboodschappen.
Stage Memories
Stage Entertainment opent een wekelijks bijgewerkte musicalschatkamer vol fragmenten van iconische musicals, onvergetelijke hoogtepunten, backstage-interviews, nog nooit eerder vertoond beeldmateriaal en een select aantal volledige registraties van musicals.
Thuis Theater Utrecht
In de agenda van Theater Utrecht staan normaal theaters door heel Nederland genoemd, maar tot 1 juni vinden alle voorstellingen ‘op de bank’ plaats. Elke vrijdag verschijnt een week lang een nieuwe registratie online, die op donderdag via social media wordt aangekondigd.
KLEURinCULTUUR TV (🎭)
Normaal bieden de docenten van stichting KLEURinCULTUUR op kleurrijke wijze kunst- en cultuureducatie in de verschillende stadsdelen en wijken van Almere, maar nu doen ze dat voor heel Nederland online, met elke werkdag een andere docent en een andere discipline, live van 15.00 tot 15.30 op YouTube.
Podcast Waar We Zijn
Waar We Zijn is een podcast geproduceerd door theatermaker en audiokunstenaar Marte Boneschansker en Milone Reigman, artistiek coördinator van Het Huis Utrecht. Vanuit steeds een ander thema onderzoeken zij de impact van de stilstand in de cultuursector, en brengen ze nieuw werk ten gehore dat kunstenaars tijdens de sociale quarantaine hebben gemaakt.
tgECHO TV in tijden van verveling (of quarantaine)
Voor iedereen die thuis opgesloten zit in quarantaine en zich gruwelijk verveelt, of voor iedereen die gewoon heel graag naar het theater zou willen gaan, deelt tgEcho registraties uit het archief. Inclusief de volledige teksten en deleted scenes, voor wie liever leest dan kijkt.
Theater Rotterdam vanuit huis
Als jij niet naar Theater Rotterdam kunt komen, komt het theater naar jou toe! Online vind je registraties, podcasts, playlists, het online platform OFFBEAT, en links naar verschillende andere overzichten.
Festival Cement in Isolement (🎭)
Van 20 tot en met 28 maart zou Festival Cement plaatsvinden in Den Bosch. Dat ging helaas niet door, maar het jonge talent dat op het festival zou optreden, stelde zich online toch graag aan je voor. Speciaal voor Cement in Isolement maakten zij nieuw werk: van films en gedichten tot workshops, kijkkaders en een opera in Virtual Reality. Een deel hiervan is nog terug te kijken.
Berichten uit de bunker
Eén dag voordat de eerste theatertour van Collectief Het Paradijs in première zou gaan, gingen als gevolg van de coronamaatregelen alle theaters in Nederland dicht. In plaats daarvan stuurde de groep vijf dagen lang vanuit de kelder van Theater Bellevue vijf dagen lang ‘berichten uit de bunker’ de ether in.
ITA’s Decamerone
Het begon als een ideetje bij De Wereld Draait Door, maar wordt werkelijkheid vanaf 23 maart. Acteurs van ITA lezen dagelijks één van de verhalen voor die de hoofdpersonen uit Boccaccio’s Decamerone elkaar vertellen terwijl ze op een buitenplaats schuilen voor de dodelijke pest. Verhalen met humor, kritiek op gezagsdragers en lichte erotiek.
The Social Distancing Festival
De culturele kalender is een stuk leger als het gevolg van het coronavirus, maar The Social Distancing Festival verzamelt een vol programma met wereldwijde livestreams van onder andere theater- en muziekvoorstellingen en registraties. Voor de naborrel is er zelfs een digitale biertent.
Persoonlijke voorstellingen van Grand Theatre Groningen
Medewerkers van het Grand Theatre in Groningen selecteren de komende weken theatervoorstellingen waarmee zij een bijzondere band hebben. Op de website van het theater zijn deze voorstellingen vervolgens 24 uur lang te bekijken.
Voorstellingen en educatie van Theatergroep Kwatta
De komende weken zal Theatergroep Kwatta regelmatig integrale registraties uit zijn 18-jarige archief op YouTube plaatsen, waar mogelijk voorzien van educatieve omkadering.
Theaterlessen voor kinderen door Buro Bis (🎭)
Op Instagram verzorgt Buro Bis elke dag een theaterles voor kinderen in groep 3 tot en met 5.
Internet The Musical (🎭)
Ben je een schrijver, artiest, choreograaf, acteur, scenarist, danser, muzikant of theatertechnicus? Dan kun je je nu opgeven voor Internet The Musical: ‘the most interconnected theatre production ever made’!
Tovenaarsduo Titus & Fien
Tovernaarsduo Titus & Fien wil absoluut niet dat kinderen zich gaan vervelen de komende weken. Daarom gaan ze dagelijks om 16.00 uur live met een interactieve show via hun Facebookpagina. De uitzendingen zijn daar ook terug te kijken.
Orkater & Chill
Bekijk voorstellingen uit het archief van Orkater veilig vanuit je eigen huis! Elke dag om 15.00 verschijnt een nieuwe voorstelling online.
Online registraties en workshops van Maas theater en dans (🎭)
Via Maas TV kun je online registraties bekijken van Maasvoorstellingen, elke dag een nieuwe. Ben je daarna geïnspireerd om ook zelf aan de slag te gaan? Op Maas@Home vind je verschillende workshops, waaronder schrijven voor theater, huilen voor beginners of niets doen.
Livestream vanuit Muziekgebouw Eindhoven
Muziekgebouw Eindhoven biedt minstens drie per week een livestream aan met prachtige concerten. Geniet van de intieme concerten tijdens je werkdagen of in het weekend, en luister bijvoorbeeld op maandag 25 januari vanaf 20.45 uur naar de mooie muziek van Neeka & Tom Theuns. Donderdag 28 januari is het de beurt aan philharmonie zuidnederland voor een lunchconcert met Beethovens eigen ‘gratulations menuet’, ter ere van zijn 250ste verjaardag.
Eurosonic Noorderslag
Het popseizoen begint dit jaar met een volledig digitale versie van Eurosonic Noorderslag. Vanaf woensdag 13 tot zaterdag 16 januari maak je elke avond thuis een muzikale reis door Europa met 189 bands uit 36 landen via de vrij toegankelijke livestream! Daarnaast is er voor professionals uit de muzieksector overdag het toonaangevende conferentieprogramma vol key-notes, paneldiscussies en mogelijkheden tot netwerken.
TOF Broadcast
Techno-liefhebbers opgelet. Podium Victorie uit Alkmaar slingert zaterdag 16 januari vanaf 21.00 met de TOF Live Broadcast de tofste beats je huiskamer in.
Studio TivoliVredenburg
Voor de lange decemberavonden kun je online bij Studio TivoliVredenburg terecht. Het bekende podium uit Utrecht trakteert je dagelijks op podcasts, speellijsten, livestreams en bijzonder archiefmateriaal. Begin bijvoorbeeld het nieuwe jaar op dinsdagavond 5 januari goed met de wekelijkse podcast van DJ St. Paul.
Vier Kerst met Johannette Zomer & Friends
In de feestmaand brengen sopraan Johannette Zomer & Friends de feestelijke concertseries A Little Christmas Music en Hoe schoon lichtet de morgenster, waarvan op 15 en 24 december ook als videoconcert te genieten valt!
Zing en beleef
De serie muziekcursussen ‘Zing en Beleef’ van het Concertgebouw gaat dit najaar digitaal. Na een eerste reeks over het werk van Wolfgang Amadeus Mozart staat in december de mooiste kerstmuziek centraal. Cursusleider Hans Veldhuizen neemt je mee door achtergrondverhalen te vertellen en je actief te laten luisteren én zingen om zo bijzondere koorwerken van binnenuit te leren kennen.
Magical Maastricht
André Rieu staat dit jaar niet op het Vrijthof in zijn thuisstad Maastricht, maar laat zijn fans vanaf 19 december in de online show Magical Maastricht genieten van de hoogtepunten uit 15 jaar Vrijthof-concerten!
OG3NE’s A Magical Christmas
Vanuit de sprookjesachtige Winter Efteling tovert OG3NE op vrijdag 18, zaterdag 19 en zondag 20 december drie verschillende kerstconcerten op je beeldscherm, met daarin de allergrootste kersthits uit het heden, verleden en het eigen repertoire.
Het Feestconcert
Zoals elk jaar sluit het Nederlands Philharmonisch Orkest het jaar af met een Feestconcert! Dit jaar niet in een volle concertzaal, maar wel op 30 december vanaf 20.00 thuis te bekijken via Facebook, YouTube en www.orkest.nl.
A Musical X-mas For You
Het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het koor van Codarts en vijf geweldige musicalsterren maken er een sfeervolle kerst van met de hartverwarmende show A Musical X-mas For You! Na aanmelding is de livestream op Eerste Kerstdag vanaf 14.00 te bekijken.
A Wonderful Christmastime vanuit het Concertgebouw
Op woensdagavond 23 december brengen Trijntje Oosterhuis en het Jazz Orchestra of the Concertgebouw de wervelende kerstshow A Wonderful Christmastime naar je huiskamer, met de grootste kersthits in een feestelijk nieuw bigbandjasje.
Beleef de kerst met Muziekgebouw Eindhoven!
Via de livestream van Muziekgebouw Eindhoven zijn in de dagen tot kerst diverse mooie (kerst)concerten te horen, zoals de X-mas Special van het Hayhtam Safia Qu4rtet of Christmas with The Man in Black van Def Americans.
Zing en beleef (🎵)
De serie muziekcursussen ‘Zing en Beleef’ van het Concertgebouw gaat dit najaar digitaal. Na een eerste reeks over het werk van Wolfgang Amadeus Mozart staat in december de mooiste kerstmuziek centraal. Cursusleider Hans Veldhuizen neemt je mee door achtergrondverhalen te vertellen en je actief te laten luisteren én zingen om zo bijzondere koorwerken van binnenuit te leren kennen.
Up Close
Muziekgebouw aan het IJ brengt kleur en klank in je huis met Up Close. Tank via hun livestream dagelijks energie bij met de mooiste muzikale voorstellingen. Samen met je kinderen kun je op zondag 22 november op zoek naar het geheim van de Turkse Ud!
UNZIPPED
Het Groninger Museum heeft dit najaar UNZIPPED in huis, een spectaculaire tentoonstelling geheel gewijd aan The Rolling Stones. De bandleden stelden 400 bijzondere objecten uit hun persoonlijk archief ter beschikking. En het wordt nog mooier: op donderdag 19 november om 17.00 uur kun je online de kick-off meemaken. Mick Jagger zelf doet de opening!
Cello Biënnale
Vanaf vrijdag 23 oktober gaat de 22ste Cello Biënnale van start. Online dit jaar, maar met evenveel liefde voor de violoncello als bij vorige edities. “The Cello takes over” is zelfs het motto. Composities – nooit voor de cello bedoeld – zullen klinken alsof ze altijd al gemaakt waren voor dit instrument. Laat je verrassen door nieuwe versies van Schubert en Chopin tot en met een complete re-mastering van het legendarische album St Pepper’s Lonely Hearts Club Band van The Beatles.
Klassiek op het Amstelveld
Klassiek op het Amstelveld is in normale jaren een gratis openluchtmuziekfestival in het centrum van Amsterdam met talentvolle kinderen in de hoofdrol. Maar 2020 is anders. Vanaf vrijdag 11 september zijn drie avonden lang online concerten te zien vanuit Studio Bethlehemkerk in Amsterdam-Noord.
Festival Oude Muziek 2020
Ook het Festival Oude Muziek heeft zijn programma dit jaar aangepast. Op podia en in kerken valt er veel moois te bezoeken in elf steden van ons land. Maar ook aan de thuisblijver is gedacht. Maandag 31 augustus en dinsdag 1 september a.s. zijn er nog diverse livestreams te volgen. Voor de dagen erna kun je putten uit een rijkgevulde videocatalogus met concerten uit eerdere jaren.
Amsterdam Roots Festival
Tussen 25 en 28 juni vond de online editie van Amsterdam Roots Festival plaats. Hierin werd in het bijzonder besteed aandacht aan Third Culture Kids: mensen die opgroeien tussen twee of meer culturen. Verder is een mooie selectie gemaakt die de kern van Amsterdam Roots Festival goed representeert. Het festivalprogramma varieert van inspirerende talks en performances, live music, zoom-circusworkshop, verhalende performances, tot een theatrale urban dance battle performance en is terug te zien.
Holland Festival 2020
In pursuit of the we – in times of social distancing: onder dat motto gaat het Holland Festival van 11 tot en met 21 juni dit jaar helemaal online. Verwen dagelijks je ogen en oren met spraakmakende clips, films en voorstellingen zoals Drei Schwestern van Susanne Kennedy.
Mezz at home
Haal een stukje Mezz in huis! Onder dat motto verzamelt het poppodium van Breda op zijn digitale platform verhalen, herinneringen én natuurlijk concerten. Bewonder de prachtige foto’s van huisfotograaf Max Fransen of geniet van een digitale Stairway to Heaven (Led Zeppelin).
De Mysterie-sonates
Geniet in de maand mei elke werkdag om 17.00 van een livestream vanuit de Oosterkerk in Amsterdam, waar Franc Polman en Henk Verhoef op viool en orgel of klavecimbel dagelijks één van de zogenaamde Mysterie- of Rozenkrans-sonates van Heinrich von Biber ten gehore brengen.
Lockdown House Party
Elke zaterdagavond brengt Meervaart Studio met livestreams op Instagram het feestje rechtstreeks naar jouw woon-, slaap- of zolderkamer. Maak de dansvloer vrij en dans mee!
Concerten van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds
De instrumenten van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds en hun bespelers laten graag van zich horen nu live concerten voorlopig niet mogelijk zijn. Daarom kun je elke zondagmiddag via Facebook genieten van muziek van topmusici, gespeeld op bijzondere instrumenten.
Zoomclub VERA
Zin een feestje, muziekcafé of DJ-avond? Poppodium VERA opent verschillende dagen in de week de digitale dansvloer via Zoom.
MetroTV
Poppodium Metropool uit Hengelo en Enschede brengt je elke donderdag je wekelijks aanbevolen dosis vers gestreamde livemuziek. Te zien en terug te kijken via de website, Facebook en YouTube.
Bimhuis Thuis
Ook thuis geniet je deze periode gewoon van de concerten van het Bimhuis. Via Bimhuis TV, Bimhuis Radio, Spotify én zelfs met een (op 12 en 15 mei) thuisbezorgd driegangenmenu van topkok Massimo Norbiato.
New Skool Rules Online
New Skool Rules is de grootste internationale conferentie over urban muziek, waar kennis en contacten gedeeld worden en plezier hebben het uitgangspunt is. Van 29 tot en met 31 mei vindt een gratis, extra online editie plaats met panels, workshops, masterclasses, demo’s en live optredens.
Online lessen van Haags Hiphop Centrum H3C
Van maandag tot vrijdag biedt het Haagse Hiphop Centrum H3C op YouTube een gevarieerd online programma met lessen, challenges en livestreams.
Mahler Festival Online
10 dagen, 9 symfonieën, verschillende andere muziekstukken en dagelijks interviews, documentaires en herinneringen: hoewel het langverwachte Mahler Festival niet fysiek doorgaat, kunnen liefhebbers van de muziek van Gustav Mahler van 8 tot en met 17 mei elke dag vanaf 15.00 uur genieten van verschillende online video’s en registraties.
De Deventer Balkon Beweging
Door podiumkunst tot onder het raam of balkon van bewoners van zorg- of senioreninstellingen te brengen, biedt de Deventer Balkon Beweging vermaak, een glimlach, troost én een inkomen voor artiesten van wie optredens zijn afgezegd.
Sunday Sounds in de Tolhuistuin
Begin (of vervolg) je zondagochtend om 11.00 met Sunday Sounds: gestreamde optredens die normaal in de Tolhuistuin hadden moeten plaatsvinden, maar nu vanuit jouw eigen huis of tuin te beluisteren zijn.
PopQuiz Live!
Grappige, cryptische of totaal onverwachte vragen: met de tweede editie van de PopQuiz Live testte podium Neushoorn op vrijdagavond 1 mei op een gezellige manier jouw kennis over de popmuziek. De winnaars ontvingen een stapel toegangskaarten voor een toekomstig concert naar keuze.
#TimsTwitterListeningParty en #SoundsLikeTwitter
Samen naar muziek luisteren is gezelliger dan alleen. De Britse muzikant Tim Burgess organiseert daarom op Twitter een dagelijkse ‘Listening Party’, waarin mensen tegelijkertijd dezelfde albums luisteren en verhalen en ervaringen delen. Onder de hashtag #SoundsLikeTwitter organiseert de Tilburgse platenzaak Sounds een Nederlandse variant.
Online videoconsults voor makers
Paradiso Melkweg Productiehuis vindt het belangrijk artiesten waar mogelijk te helpen en ondersteunen, vooral in een onzekere periode als nu. Daarom biedt het de komende periode gratis consults aan voor makers, om zo artiesten te stimuleren het moment aan te grijpen en aan de slag te gaan met creatieve plannen voor de verdere toekomst.
Privé Podium
Privé Podium is opgezet om artiesten in deze moeilijke tijd te ondersteunen. Dagelijks vinden meerdere online concerten plaats, waarbij bezoekers de mogelijkheid hebben om een vrijwillige donatie te doen. Hiervan gaat 70 procent rechtstreeks naar de artiest, 20 procent naar een coronapot om gedupeerde artiesten in financiële problemen te helpen, en 10 procent naar de kosten voor het platform.
Koningsdagfestival ‘Samen Oranje’
Op Konings- of Woningsdag draaien radiostations alleen muziek van Nederlandse artiesten. QMusic maakt van deze dag een digitaal festival met grote namen als Martin Garrix, Ilse DeLange, Dotan en Davina Michelle, elk uur live optredens en een digitale vrijmarkt.
Lunchbreak concerten voor de mensen thuis
Vanaf maandag 13 april klinkt in De Doelen elke doordeweekse middag rond 12.15 een lunchconcert: om even op te laden voor de rest van de dag, of om op een later moment van na te genieten en even alles te vergeten.
Digital DGTL
Op 11 en 12 april ging festival DGTL digitaal, en waren vanuit huis 28 gestreamde videosets op verschillende stages te zien. Met een digitale bar, food court, merchandise store en dagelijkse recaps werd bovendien zoveel mogelijk het échte festivalgevoel benaderd. Een deel van de streams is terug te kijken.
Muziekmaatjes (🎵)
Muziek verbindt en zorgt voor plezier. Speciaal voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar lanceerde de philharmonie zuidnederland daarom Muziekmaatjes: een muzikale website waarmee ze zelf muziek kunnen maken, of door interactieve opdrachten het symfonieorkest en zijn verschillende instrumenten beter leren kennen. Ook voor volwassenen heeft het orkest verschillende tips.
Thuis muziek maken met ZangExpress (🎵)
Met de digitale muziekmethode van ZangExpress leren kinderen normaal op school muziek maken, maar nu de meeste ouders en kinderen thuis zijn, is een deel van de energizers en opdrachten ook openbaar vanuit huis te bekijken. Zo kan iedereen ook thuis van de positieve energie van muziek blijven genieten.
Empty Concertgebouw Sessions
Waar normaal gesproken het publiek van het Concertgebouw op woensdagmiddag van een gratis lunchconcert kan genieten, biedt het Concertgebouw vanaf 8 april elke woensdag de Empty Concertgebouw Sessions aan: topmuzikanten die solo vanuit een lege zaal optreden.
Online concerten van het Metropole Orkest
Na de Tweede Wereldoorlog werd het Metropole Orkest opgericht om hoop en vertier te bieden aan het volk, en dat doet het orkest nog steeds – óók nu de concertzalen gesloten zijn. Meerdere keren per week zie je online een ander concert: oud en nieuw, nationaal en internationaal.
Thuis+uitgaan=thuisgaan
Vanuit een leeg voetbalstadion in Breda traden op zaterdagavond 4 april vanaf 19.00 zeker vijftien dj’s zes uur lang op, en brachten zo een avondje uitgaan naar de thuisblijver.
Please Don’t Stop The Music
Met Please Don’t Stop The Music kun je je favoriete Nederlandse artiesten steunen door het kopen en luisteren van muziek en merchandise via hun eigen webshop, om er zo voor te zorgen dat iedereen ook na de coronacrisis kan blijven optreden.
De Muziekwedstrijd (🎵)
Omdat muziek juist nu onmisbaar is, start online een extra editie van De Muziekwedstrijd. Iedereen van 4 tot en met 19 jaar een kan een filmpje inzenden. Alle deelnemers krijgen tips van een professionele muziekjury en een diploma.
Ruimte om te raken
Dat we elkaar niet meer fysiek mogen aanraken, wil niet zeggen dat we elkaar niet meer kunnen raken. Daarom startte een collectief van mensen uit de wereld van cultuur en evenementen een collectief voor initiatieven die raken. Het eerste project was een – inmiddels terug te kijken – concert waar 50 mensen via een iPad ‘live’ bij konden zijn.
Noorderkerkconcerten
Een prachtig uur klassieke muziek vindt elke zaterdag plaats van 14.00 tot 15.00 met de online Noorderkerkconcerten. Je kunt als luisteraar de artiest steunen, en de mogelijkheid voor een online abonnement wordt momenteel onderzocht.
Een liedje voor jou
We hebben allemaal wel een vriend, vader, moeder, collega, opa of oma die we op dit moment het liefst even zouden willen knuffelen. Met ‘Een liedje voor jou’ geeft een collectief van freelance musici je de mogelijkheid hen een persoonlijk muzikaal cadeau te geven, en tegelijkertijd de artiesten in deze moeilijke tijd financieel te ondersteunen.
Favorieten van het Nederlands Kamerkoor (🎵)
(Koor)muziek is bij uitstek een middel voor wat bezinning in een drukke tijd en kan hopelijk wat pijn verlichten. Daarom delen zangers en stafleden van het Nederlands Kamerkoor online hun allermooiste muziek. Ook vraagt het koor musici uit heel Nederland persoonlijke boodschappen en muziek op te nemen voor alle ouderen die momenteel achter gesloten deuren moeten leven.
Duik in een halve eeuw popgeschiedenis met Het Poparchief
Zoals De Wereld Draait Door ‘Troost TV’ liet zien, zo brengt tijdschrift OOR een ‘Troost Leesmap’: elke dag een klassiek interview of artikel uit bijna 50 jaar popmuziek, gedigitaliseerd vanuit de archieven.
De Kindermuziekweek gaat online! (🎵)
Van 27 maart tot 5 april waren alle kinderen van 0 tot 12 in de ban van muziek tijdens de tweede (maar eerste online!) editie van de Kindermuziekweek. Tien dagen lang stond elk uur een nieuwe activiteit op het programma, om zelf muziek te maken, te kijken of gewoon geïnspireerd te raken. Een groot deel van het programma is terug te kijken.
NPO Radio 2’s Online Festival
NPO Radio 2 steunde zzp’ers in de muzieksector met een online muziekfestival op vrijdagavond 27 maart van 18.00 tot 00.00. Zowel gekende als ongekende artiesten traden vanuit hun huiskamer op, en alle optredens waren op verschillende manieren te bekijken en te beluisteren. Via YouTube zijn optredens terug te kijken.
Nationale Online Solistenwedstrijd (🎵)
Klankwijzer, het nieuws- en informatieplatform van de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie (KNMO) organiseert de Nationale Online Solistenwedstrijd. Iedereen kan meedoen: of je nu oud of jong bent, trompet of marimba speelt of viool of accordeon.
Muziekles voor 70-plussers (🎵)
De kans is misschien klein dat je precies tot de juiste doelgroep behoort, maar we delen niettemin graag dit leuke initiatief: thuiszittende 70-plussers uit Utrecht kunnen de komende maand dagelijks gratis muziekles krijgen van de Utrechtse Muziekschool. De lessen zijn digitaal maar de instrumenten zijn echt, en worden gratis bij de deelnemers thuis bezorgd.
(Pop)muziekles met 3voor12 Homeschooling (🎵)
Op een schooldag vanuit huis mag de muziekles natuurlijk niet ontbreken! Voor elke dag in de week plaatst 3voor12 een online les: over onder meer videoclips, het leren spelen van een instrument en Nederlandse hiphop.
Maak je eigen ‘coronation theme’ met het ‘corona-tion team’ (🎵)
Het ‘Corona-tion Team’ daagt iedereen uit om op welke muzikale manier dan ook een eigen draai te geven aan Händels ‘coronation anthem’ Zadok the Priest, en de filmpjes daarna op te sturen. De (aangepaste) deadline is op 1 mei, dus insturen is nog mogelijk!
Een clubavond in je huiskamer met BIRDtv
Tweemaal in de week – op vrijdag- en zaterdagmiddag – gaat podium en club BIRD als Club Lonely live op Facebook, en brengt het alles van (hygiënische) jamsessies tot de beste Rotterdamse dj’s naar je woonkamer.
Wood Concerts
Vanuit een huis nabij de Brabantse bossen geven pianist Leonardo Reyna en violist Judith de Haas ‘wood concerts’ op Youtube.
Kerstgala van het Nationale Ballet
Een gala bijwonen in pyjama, of toch gewoon in galajurk of smoking? Het kan dit jaar beide met het feestelijke Kerstgala van het Nationale Ballet! Geniet met de hele familie live online van een exclusieve avond vol beroemde pas de deux en nieuwe werken, en laat je betoveren door een overvloed aan Broadway-glamour en winterse sneeuwvlokjes.
Amsterdam Dance Event
The beat goes on! Het is tijd voor het ADE, ‘s werelds grootste elektronische dansfestival. Van 21 tot 25 oktober browse je langs de nieuwste beats, inspirerende workshops en verrassende studio-tours. Vanuit je eigen huis dans je virtueel de hele aarde over.
Nederlandse Dansdagen
In Maastricht komt tijdens de Nederlandse Dansdagen traditiegetrouw de top van de Nederlandse dans voorbij. Meld je alvast aan om vanaf 1 oktober elke dag het digitale programma van de 2020-editie te volgen.
Online salsacursus
Kom van je stoel en in beweging met een gratis online salsacursus van Dansschool Salsa uit Breda. De cursus bestaat uit drie lessen, die beperkte tijd via YouTube te zien zullen zijn.
Tango en corona
Oefeningen om de dag mee te beginnen, muziektips voor de liefhebber en een crowdfundactie voor een orkest in nood: liefhebbers van tango kunnen ook deze periode online terecht bij dansschool Tango La Zapada uit Utrecht.
Begin je dag met een morning rave
Een rave party: dat klinkt als iets voord de avond en de nacht, maar waarom zou je je dag niet juist beginnen door te feesten en te dansen? Het Compagnietheater en Connor Schumacher organiseren daarom op een aantal data in mei en juni online raves van 08.00 tot 09.00 uur.
Maandagavond = Scapino-avond
Zolang de theaters dicht zijn, streamt het Scapinoballet elke maandagavond om 20.30 een voorstelling, film of documentaire van of over het gezelschap. Bij de meeste voorstellingen verschijnt twee uur van tevoren een inleiding.
Hiphop- en breakdancelessen van Solid Ground Movement (💃)
Can’t stop won’t stop, en dus gaat hiphopdansschool Solid Ground Movement gewoon online door met het geven van lessen. Elke woensdag vinden via Instagram Live tussen 14.00 en 16.00 vier lessen plaats voor verschillende leeftijdsgroepen.
Dansfilm Hold on
25 balletdansers van het Nationale Ballet dansen onder leiding van danseres en choreograaf Milena Sidorova in een korte dansfilm vanuit huis de nieuwe choreografie Hold On, naar het nummer van Di-rect waarop gedanst wordt. In de Volkskrant vertelt Sidorova dat de choreografie in dans laat zien hoe levens ontwricht raken en geliefden elkaar niet kunnen ontmoeten, waarbij muren een centrale rol spelen.
Dance Films from the South
Op het videoplatform Vimeo presenteert DansBrabant verschillende dansfilms van choreografen uit de zuidelijke provincies. Voor elke film wordt een kleine bijdrage van €2,49 gevraagd, die aan de artiesten gedoneerd wordt.
Introdans beweegt je (💃)
Vanuit hun eigen woonkamers nemen de prof-docenten van Introdans Interactie je elke dag mee in nieuwe oefeningen gebaseerd op het Introdans-repertoire. Om je dag vol energie te beginnen, als tussendoortje om te bewegen of om je dag fit mee af te sluiten. Ook vind je online de Introdans Thuisbioscoop met verschillende documentaires, en de nieuw gemaakte dansfilm Dancers coping with COVID.
Danslessen door Focus Enschede (💃)
Van ballet tot hiphop en van peuterdans tot freestyle jazz tot gevorderden: elke dag verzorgt Focus Enschede via YouTube live meerdere danslessen. Via de live-chat kunnen direct vragen aan de docenten gesteld worden, en achteraf zijn alle lessen in hun geheel terug te kijken.
Opening Kinderboekenweek
In dit ook voor kinderen zo rare jaar gaat vanaf woensdag 30 september gewoon de Kinderboekenweek van start. Alle klassen in Nederland zijn van harte welkom om die dag vanaf 10.00 uur live vanuit de schoolbanken online de opening bij te wonen.
Huis van het Boek vanuit huis (📖)
Het Huis van het boek in Den Haag brengt zijn collectie naar je toe middels korte video’s vanuit het hele team. Geniet mee met hun verhalen, ontdek topstukken uit de collectie en ga aan de slag met creatieve thuistips als marmeren met melk, mondkapjes bedrukken en zelf wc-papier maken.
You’ve got mail
Nu mens en cultuur naar het internet zijn verhuisd, maakt Read My World juist iets tastbaars. Tien auteurs van over de hele wereld schreven brieven die troost en contact bieden, geïllustreerd door internationale illustratoren en op unieke wijze gedrukt. Nadat je je aanmeldt, ontvang je één à twee keer per week een brief in je brievenbus.
Museum ‘t Behouden Huys leest voor
Zou je op dit moment het liefst uitwaaien op een Waddeneiland? Namens Museum ‘t Behouden Huys leest Richard van der Veen elke week een grappig, ontroerend of bloedstollend Terschellinger verhaal voor om je mee te voeren naar vervlogen tijden, die actueler blijken dan ooit.
Online leesclub De grote angst in de bergen
Op vrijdagavond 8 mei organiseert Boeken Betje een online leesclub rondom De grote angst in de bergen: ‘een ecologische roman avant la lettre’ die in deze coronacrisis ineens een hele nieuwe betekenis heeft gekregen.
Luistertijdschrift Beeldspraak
Beeldspraak is een luistertijdschrift dat maandelijks een overzicht geeft van wat er speelt op het gebied van literatuur. Voor iedereen die een leeshandicap heeft, maar wél van literatuur houdt. De vierde editie heeft speciale aandacht voor oude en nieuwe romans over epidemieën.
De Verhalenreis
In de Verhalenreis brengt de Verhalendame van het Kinderboekenmuseum elke twee weken prachtige boeken tot leven. In een korte video geeft ze je een prikkelend voorproefje van steeds een nieuw verhaal, als opmaat om het boek vervolgens zelf te gaan lezen.
Stuur je vrijheidsboodschap de wereld in! (📖)
Wat betekent vrijheid voor jou? Juist in deze tijd, waarin we zoveel mogelijk binnen zijn, wil ZID Theater dat van je horen. Speciaal voor de bevrijdingsmaaltijd op 5 mei nodigt de organisatie je daarom uit om als kort verhaal of gedicht een creatieve vrijheidsboodschap te creëren. Op 5 mei worden alle bijdragen via Facebook gedeeld.
Boek een schrijver op je scherm
Ben je een leerkracht die nu digitaal lesgeeft, en wil je je lessen verrijken met een online bezoek van een schrijver of illustrator? Dat kan met Schrijver op je scherm: een initiatief van de Schrijverscentrale met steun van de KB. Organisatoren kunnen kiezen voor een persoonlijke video van de schrijver, of een live online bezoek waarbij leerlingen zelf contact hebben met de schrijver op hun scherm.
ThuisBieb
De openbare bibliotheken lanceren de ThuisBieb: een app waarmee iedereen – ook mensen die géén lid zijn van de bibliotheek – 100 e-books gratis kan lezen. De app is te downloaden voor iOS via de App Store en voor Android via Google Play.
Huisarrest
De Schoolschrijver en de KB brachten tien dagen lang de serie Huisarrest: een – letterlijke – raamvertelling waarin kinderen die niet naar buiten mogen elkaar door het open raam spannende verhalen vertellen, dagelijks geschreven én voorgelezen door een bekende kinderboekenschrijver. Alle uitzendingen zijn nog steeds te bekijken.
Literair tijdschrift #VIRALEN
Uitgeverij Kubla Kahn geeft het nieuwe literaire tijdschrift #VIRALEN uit, bedoeld als bijzonder podium voor auteurs en een collectieve leeservaring voor ons allemaal. NRC las de eerste editie, en leerde dat corona andere liefdesverhalen geeft: ‘geen heimelijke blikken vanaf krappe zolderkamertjes, maar verloren liefdes op anderhalve meter’.
Verzet je zinnen met Querido Academie (📖)
De Querido Academie helpt iedereen die schrijft in Nederland en Vlaanderen zijn of haar zinnen te verzetten met dagelijkse schrijfopdrachten via Facebook. Deelnemers delen hun teksten in het opmerkingenveld onder de opdrachten, waarna schrijfdocenten van de Querido Academie op een aantal teksten feedback geven waar alle deelnemers hun voordeel mee kunnen doen.
Kinderboeken voor een cent
Om de dagen thuis ietsjes leuker te maken, biedt Bol.com elke week tien kinderboeken als e-book of luisterboek aan voor één cent. Ook lezen elke dag vier bekende Nederlanders een stukje voor.
Coronagedichten (📖)
De website coronagedicht.nl is opgezet door Mario Reijnen en Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja om poëzie geschreven naar aanleiding van het coronavirus te verzamelen en op verschillende manieren onder de aandacht te brengen, om zo met poëzie een invulling te geven aan deze vreemde tijden. Zelf gedichten inzenden is mogelijk.
Creatief met Corona (📖)
Boekensite Bazarow.com nodigt iedereen die schrijft of dicht uit om tot 1 juni creatieve teksten in te sturen die inspireren, prikkelen, troost bieden of lezers voor een moment wegvoeren uit de huidige werkelijkheid. Dagelijks wordt een bijdrage geplaatst, en de beste bijdrage verschijnt op zaterdag in het digitale Bazarow Magazine.
Mondo’s Quarantaine Klassieker Boekenclub (📖)
Het televisieprogramma Mondo leest klassiekers uit de wereldliteratuur. Op social media verschijnen leesopdrachten en -tips, en twee schrijvers bespreken online de boeken.
Gratis luisterboeken via de LuisterBieb
De LuisterBieb heeft zo’n 75 luisterboeken voor volwassenen en 35 jeugdluisterboeken toegevoegd aan het assortiment, die ook te beluisteren zijn voor wie geen lid is van de (online) bibliotheek.
Verhalenplatform VIRUS
De verhalen die je op VIRUS leest zijn gratis en bedoeld om lezers in deze rare tijd wat literatuur cadeau te doen.
Christmas Cinema
Cinetree laat iedereen in de decembermaand enkele filmklassiekers gratis kijken. Op 11 december is Y Tu Mamá Tambien te zien, op 18 december gevolgd door Carol. Das Leben der Anderen sluit de reeks Christmas Cinema op 25 december af.
Cinekid Play (🎥)
Met de herfstvakantie in aantocht is het weer tijd voor Cinekid, het grootste kinder- en mediafilmfestival ter wereld. Er worden films vertoond op tien locaties in het land, maar gelet op de coronabeperkingen gaat op 7 oktober a.s. ook het online platform Cinekid Play van start. De festivalorganisatoren beloven ‘een universum vol films, games, workshops en live events’. Gaat dat zien!
InScience 2020
Van 11 tot 15 november vindt InScience plaats, een jaarlijkse filmfestival gewijd aan de wetenschap en georganiseerd door cultureel podium Lux uit Nijmegen. Voor een inspirerende reeks ontmoetingen van filmmakers met spraakmakende wetenschappers kun je terecht in diverse filmhuizen, maar dit keer is er ook een uitgebreid online programma met films, lezingen en debatten. Scherp je inzicht over de grote vragen van deze tijd, zoals het uitbreken van een pandemie maar ook alledaags racisme en de klimaatcrisis.
Nederlands Filmfestival 2020
Het Nederlands Filmfestival (25 september – 3 oktober) kent dit jaar een gewijzigde opzet. Niet alleen in Utrecht maar in het hele land gaan er films in première: in de plaatselijke bioscoop of thuis bij jou op de bank. Via www.filmfestival.nl stel je vanaf 7 september alvast je eigen thuisprogramma samen.
Verhalen uit het hart (🎥)
Beeld en Geluid wil alledaagse beeldverhalen over de impact van het coronavirus op ons dagelijkse leven verzamelen, zodat we deze persoonlijke verhalen voor de eeuwigheid kunnen bewaren en voor de toekomst beschikbaar kunnen maken. Het instituut nodigt daarom iedereen van harte uit om zelf filmpjes in te zenden.
LUX bij je thuis
Filmtheater LUX uit Nijmegen trakteert je online op diverse programma’s, zoals verdiepende gesprekken voor of na films, een live filmquiz, colleges of een romantische online filmdate.
Thuiskijktips van Eye (🎥)
Medewerkers van Eye blijven in deze tijden de liefde voor film voeden, en tippen hun favorieten uit het uitgebreide online aanbod. Voor wie daarna zelf aan de slag wil of meer over film wil leren, biedt Eye tevens een uitgebreide selectie (educatieve) activiteiten.
Vitamine Cineville
De straten zijn leeg en filmtheaters sloten hun deuren. Bezitters van een Cineville-pas kunnen die echter wel digitaal gebruiken op Vitamine Cineville: een kleine selectie gloednieuwe films die nu in de theaters te zien zouden zijn geweest, plus een paar recente toppers en klassiekers.
Gratis films op Cinetree.nl
Filmplatform Cinetree liet onder het motto ‘Samen thuis’ iedereen tot en met 6 april een gratis abonnement afsluiten waarmee alle films op het platform te bekijken. Hoewel deze actie is afgelopen, kun je nog steeds een gratis proefabonnement afsluiten.
My Darling Quarantine Short Film Festival
Talking Shorts organiseert een online festival voor korte, dystopische films. Elke week verschijnen zeven films online, waarna het publiek kan stemmen op hun favoriet en een donatie kan doen aan Artsen Zonder Grensen en culturele instituten en makers die zijn getroffen door de gevolgen van het coronavirus.
Bekijk honderden documentaires van IDFA
Op de website van het IDFA (International Documentary Filmfestival Amsterdam) zijn zo’n 300 documentaires gratis te bekijken. Nog eens 500 andere documentaires zijn voor een kleine vergoeding te zien – deze vergoeding gaat rechtstreeks naar de maker, distributeur of anderen rechthebbenden.
Feature Film Corona Quarantaine Challenge (🎥)
Op Instagram gaf scenarioschrijver Willem Bosch de komende een gratis online mini-masterclass scenarioschrijven voor speelfilms.
HKU: Exposure online
Hoe zet je de creativiteit van kunstenaars in voor het oplossen van
maatschappelijke kwesties? Van 24 tot en met 27 juni kun je op https://exposure.hku.nl zien hoe de afstudeerders van HKU Kunst en Economie met hun projecten inspelen op de huidige veranderingen in de wereld. In talkshows vertelt deze nieuwe lichting over de rollen waarin ze afstuderen: als manager, ondernemer of verbinder.
Tales from the Abyss
Mister Motley en ArtEZ organiseren op 13 mei en 3 juni online lunches waarin verschillende sprekers samen de mogelijkheden verkennen om met activistische kunst een betere toekomst te kunnen vormgeven.
Infected Cities: livecasts over de impact van COVID-19
Samen met Pakhuis de Zwijger organiseert DutchCulture van 7 mei tot en met 2 juni elke donderdag een livecast over hoe verschillende steden omgaan met de impact van het coronavirus en de waarde van kunst en cultuur. In de eerste twee edities staan respectievelijk New York en Jakarta centraal.
Podcast ‘Topstukken’
De BankGiro Loterij brengt vanaf 28 april elke dinsdag de podcast ‘Topstukken’, waarin Albert Verlinde met experts van musea, theaters en andere instellingen spreekt over hun meest opmerkelijke objecten en de verhalen daarbij.
De Balie Live
Ook al is De Balie gesloten: stil is het er niet, als het gesprek online doorgaat tijdens De Balie Live. Bijvoorbeeld op donderdag 23 april, wanneer Floor Milikowsku en Floris Alkemade in gesprek gaan over hoe we willen dat Nederland er in de toekomst uit gaat zien.
Het Nieuwe Instituut Online
Met verschillende activiteiten biedt Het Nieuwe Instituut in deze tijd van corona online inspiratie, handvatten en mogelijke perspectieven. Daartoe blijft het artistieke opdrachten aan ontwerpers, theoretici en makers verstrekken.
Maand van de Geschiedenis
Heel oktober is het Maand van de Geschiedenis. Online is er van alles te volgen: lezingen, workshops en debatten. Soms met een duik in een ver verleden, vaak dicht op de actualiteit. Zoals een livestream op dinsdag 13 oktober vanuit de Rode Hoed in Amsterdam, gewijd aan de aanstaande verkiezingen in Amerika.
Wunderkammer
De Museumfabriek uit Enschede neemt je op een spannende reis door de Wunderkammer mee langs de wonderen van de wereld. Langs de mammoeten, door de nacht en daar waar wereldreizigers je voorgingen. De digitale tour is ook via VR te beleven.
Het Scheepvaartmuseum voor Pampus (🏰)
Het Scheepvaartmuseum ligt voor Pampus, maar is zeker niet uitgeteld! Geniet online onder andere van een spectaculaire VR-reis, videocolleges over de wereldwijde impact van de zeespiegelstijging, een online bezoek aan het museum, activiteiten voor kinderen, duurzame recepten en meer!
Verhalen uit Slot Loevestein
Wat vertellen een stukje glas, een kammetje of een middeleeuwse beker? Best wel veel, zo blijkt uit de verhalen die Slot Loevestein online deelt over archeologische vondsten uit de collectie!
Batavialand bij je thuis (🏰)
Neem een kijkje achter de schermen, duik in de geschiedenis met verschillende opdrachten of laat je met podcasts meevoeren in de verhalen van de Batavia: ook vanuit huis kun je Batavialand blijven beleven.
Erfgoed Gezocht (Junior) (🏰)
Met het project Erfgoed Gezocht (Junior) kan iedereen vanuit huis meespeuren naar prehistorische akkersystemen, grafheuvels en archeologische resten op de Veluwe. Zo waan je jezelf even archeoloog, terwijl je tegelijkertijd een waardevolle bijdrage levert aan wetenschappelijk onderzoek.
Nationale Romeinenweek Online (🏰)
Wil je even aan de huidige tijd ontsnappen door je in een ver verleden te verdiepen? Vanaf 25 april tot en met 3 mei vindt voor het eerst een online editie van de Nationale Romeinenweek plaats. Met verschillende activiteiten zoals een online speurtocht, thuistips en online collecties.
Erfgoedles online (🏰)
Wil je als leerkracht of ouder je leerlingen of kinderen iets laten doen met erfgoed, maar weet je niet goed hoe? Jacquelien Vroemen van Meelicht werkte vijf ideeën uit voor activiteiten die je kinderen met minimale begeleiding en op afstand kunt laten doen.
Kerst in Zwolle
Voor Zwollenaren én niet-Zwollenaren is er deze kerst veel moois online te beleven. De website www.kerstinzwolle.nl biedt een handig overzicht van alle activiteiten die fysiek en online plaatsvinden.
Muzieklesvergelijken.nl
Wil je muziekles nemen. maar doe je dat op dit moment liever vanuit je eigen huis? De website muzieklesvergelijkenl.nl zet verschillende aanbieders van online muzieklessen onder elkaar!
Theater.nl
Dat de theaterwereld niet stilzit, laten de weekoverzichten van Theater.nl zien. Aan het einde van elke week verschijnt een lijst met nieuws en online initiatieven van de afgelopen zeven dagen.
Podium
Het programma Podium op NPO Radio 4 biedt een uitgebreid overzicht van online activiteiten en concerten op het gebied van klassieke muziek.
ATLAS Theater
Het Atlas Theater biedt een overzicht van muzikale en theatrale livestreams en video’s, tips op streamingdiensten, en video’s van artiesten en gezelschappen.
Fonds Podiumkunsten
Veel organisaties in de podiumkunsten gebruiken online alternatieven om hun werk te blijven delen met het publiek. Het Fonds Podiumkunsten verzamelde een uitgebreide selectie.
Stimuleringsfonds Creatieve Industrie (📜)
Online meet-ups, digitale lezingen, DIY home kits instructies of online rondleidingen: het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie biedt een overzicht van heel online initiatieven op het gebied van onder meer (digitaal) ontwerp en architectuur.
De Brakke Grond
Uiteraard gaan niet alleen Nederlandse makers en culturele instellingen digitaal: De Brakke Grond licht verschillende Vlaamse initiatieven uit.
Parkstad Limburg Theaters
Parkstad Limburg Theaters presenteert #PLThuis: een online platform waarop nieuwtjes, ontwikkelingen van artiesten, tips, artikelen én interessante live-registraties samenkomen.
Stichting Lezen (📜)
De coronacrisis heeft de leesbevordering in de kinderopvang en klassen stilgelegd, maar gelukkig zijn er genoeg online initiatieven waarmee je ook thuis met lezen, schrijven en boeken aan de slag kunt. Stichting Lezen zet er een aantal op een rij.
iAmsterdam (📜)
iAmsterdam verzamelt initiatieven van musea in Amsterdam en omgeving voor leuke activiteiten die kinderen (en stiekem ook volwassenen) thuis kunnen doen.
#Rotterdamzetdoor
De website rotterdamzetdoor.nl verzamelt alle initiatieven die in Rotterdam de grond uit schieten, waaronder ook op het gebied van kunst en cultuur.
Leeuwarden-Fryslân 2028
Leeuwarden-Fryslân 2028 heeft zijn Facebookpagina veranderd in een online podium dat Friese online activiteiten op het gebied van cultuur bundelt.
Méér Muziek in de Klas (📜)
Méér Muziek in de Klas gaat eventjes voor Méér Muziek in Huis, en verzamelde voor zowel ouders als leerkrachten tips voor muzikale activiteiten.
LKCA (📜)
LKCA verzamelde online initiatieven voor cultuureducatie en cultuurparticipatie, gericht op de onderwerpen ‘muziek/koren’, ‘musea’,’creatief/kunst’, ‘lesgeven/kinderen’ en ‘eenzaamheid’.
KOO (📜)
Kunst Onderwijs Organisatie KOO inventariseerde per kunstdiscipline digitaal aanbod om zelf of met kinderen mee aan de slag te gaan.
Museumvereniging
De Museumvereniging deelt online creatieve en ondernemende initiatieven van musea die online hun collecties blijven delen met het publiek
Cultuurmarketing (📜)
In het doorlopend aangevulde artikel ‘Kunst in quarantaine: hoe cultureel aanbod nieuwe vormen aanneemt’ verzamelt de redactie van Cultuurmarketing digitale collecties, archieven, livestreams, virtuele tours en creatieve activiteiten.
#MuseumsAndChill
De International Council of Museums (ICOM) riep musea wereldwijd op hun digitale initiatieven te delen onder de hashtag #MuseumsAndChill.
Stichting Kunst & Cultuur (📜)
Stichting Kunst & Cultuur plaatste op haar website een overzicht van online culturele activiteiten: van lesmateriaal tot een virtueel museum en van gratis voorstellingen tot stoelyoga.
Prins Bernhard Cultuurfonds
Het Prins Bernhard Cultuurfonds houdt een wekelijks vernieuwde lijst bij met cultuurtips voor thuis en online initiatieven van organisaties en makers.
Bibliotheekblad
Bibliotheekblad beschrijft hoe bibliotheken met de sluiting als gevolg van het coronavirus zijn omgegaan, en inventariseert initiatieven van openbare bibliotheken om hun dienstverlening en aanbod online voort te zetten.
DEN
DEN verzamelt tips om op alternatieve manieren je publiek te bereiken, en biedt daarbij ook verschillende links naar plekken waar je zelf online van kunst en cultuur kunt genieten.
Theaterkrant
Theaterkrant verzamelde een overzicht van theatervoorstellingen en -registraties die online te bekijken zijn.
Iktoon
Iktoon deelt culturele alternatieven in tijden van corona via het iktoon-netwerk.
Dit artikel is onderdeel van het coronaplatform voor onderzoeksvragen en kennisdeling in cultuur, waarmee de Boekmanstichting een bijdrage wil leveren aan het gesprek over de impact en gevolgen van de coronapandemie op de culturele sector. Wilt u in contact komen met ons over dit initiatief of een bijdrage leveren? Stuur dan een bericht!
Verantwoording beeld: Kushagra Kevat (banner bovenaan), Chad Madden (kerst) Adam Whitlock (vandaag uitgelicht) Markus Spiske (beeldende kunst), Rob Laughter (theater), Dominik Scythe (muziek), Ahmad Odeh (dans), Patrick Tomasso (literatuur), Daniele Levis Pelusi (film), Jonathan Farber (debat), Pete Willes (erfgoed) en Nathália Rosa (overzichten) via Unsplash.
Snelmenu
Met de knoppen hieronder klik je direct naar jouw favoriete kunstdiscipline.
Notes
Snelmenu
Met de knoppen hieronder klik je direct naar jouw favoriete kunstdiscipline.