Boekmanstichting Kenniscentrum voor kunst, cultuur en beleid

Home » Thema’s » Duurzaamheid

Thema Boekmanstichting

Duurzaamheid

Tijdschrift Boekman

Gerelateerde content

Literatuur uit de catalogus

Duurzaamheid in de culturele sector : wat is de stand in 2024?

Barneveld, E., Bosma, M., Demir, I., ... [et al.], Significant APE

De culturele sector kan een belangrijke bijdrage leveren aan de dringende uitdaging voor Nederland om klimaatverandering tegen te gaan. Dit onderzoek biedt een overzicht van de inspanningen en behoeften van 694 culturele organisaties op het gebied van duurzaamheid. Het doel van deze rapportage is te laten zien hoe deze organisaties aan duurzaamheid werken en welke ondersteuning zij daarbij nodig denken te hebben. Onder aanvragers van de BIS-subsidie, culturele organisaties die vanuit de zes Rijkscultuurfondsen of gemeenten subsidie ontvangen en organisaties die vanuit de Erfgoedwet subsidie ontvangen is een vragenlijst uitgezet over duurzaamheid. Uit de vragenlijst blijkt dat vrijwel alle respondenten aandacht besteden aan duurzaamheid. Vaak is dit echter niet structureel ingebed in de organisatie. Grotere organisaties (meer dan 50 medewerkers) en organisaties met een eigen pand voeren vaker structurele maatregelen door. Festivals en gebouwgebonden organisaties hebben dan weer relatief veel aandacht voor duurzaamheid via hun programmering.
Het onderzoek verschijnt naast de beleidsreactie van minister Bruins op het advies over duurzame cultuursector van de Raad voor Cultuur.

bezoek catalogus
2024

Beleidsreactie op het advies Cultuur Natuurlijk van de Raad voor Cultuur [d.d. 19 december 2024]

Bruins, E.

Minister Bruins (OCW) stuurt de Tweede Kamer het adviesrapport 'Cultuur Natuurlijk' van de Raad voor Cultuur. Het advies gaat over verduurzaming van de cultuursector. De minister geeft zijn beleidsreactie op het advies. Ook stuurt hij het rapport 'Duurzaamheid in de culturele sector' naar de Kamer. Om de sector te ondersteunen in de energietransitie gaat minister aan de slag met het volgende: 1) Het zo goed mogelijk aansluiten van de cultuursector bij bestaande (en nieuwe) ondersteuningsmaatregelen vanuit het rijk. 2) Versterking van de bewustwording in de cultuursector door in de meerjarige subsidiebeschikkingen van het rijk (inclusief de cultuurfondsen) aan instellingen te vragen data bij te houden om zo de eigen voetafdruk in beeld te brengen. 3) Het verkennen van de mogelijkheden tot het versterken van kennisdeling en monitoring op het gebied van verduurzaming.

bezoek catalogus
2024

Cultuur natuurlijk : hoe duurzaamheid en cultuur elkaar versterken

Raad voor cultuur

In dit advies doet de Raad voor Cultuur aanbevelingen om de verduurzaming van de cultuursector te versnellen en cultuur een prominentere rol in maatschappelijke duurzaamheidstransities te geven. De cultuursector is, zoals zoveel andere sectoren, nog lang niet klimaatneutraal en circulair. De verbeeldingskracht en veranderkracht van cultuur zouden veel beter benut kunnen worden bij de enorme opgave waarvoor Nederland staat. In omringende landen is duurzaamheid al meer onderdeel van het cultuurbeleid en is andersom cultuur al vaker onderdeel van het duurzaamheidsbeleid. Cultuur behelst in dit advies kunsten, erfgoed, creatieve industrie en media, gesubsidieerd en niet gesubsidieerd. Het advies is gericht aan zowel de cultuursector als de diverse overheden, de bij duurzaamheid en cultuur betrokken departementen en de rijkscultuurfondsen.

bezoek catalogus
2023

Partners & subsidiënten